Nemecký najvyšší súd nariadil obnoviť proces s pôvodne oslobodenými členmi tzv. šarijátskej polície

NETKY.SK • 11 Január 2018, 20:03 • 2 min
Nemecký najvyšší súd nariadil obnoviť proces s pôvodne oslobodenými členmi tzv. šarijátskej polície

KARLSRUHE - Skupina mladých moslimov v roku 2014 hliadkovala na uliciach Wuppertalu vo vestách s nápisom "shariah police" a chcela iným moslimom určovať, kam môžu alebo nemôžu ísť. Za to išli pred súd, ktorý ich však oslobodil. Teraz musí kauzu posúdiť znova.

slovakia

left justify in out

Nemecký Spolkový súdny dvor (t. j. najvyšší súd) zrušil oslobodzujúce rozsudky, ktoré vyniesol Krajinský súd vo Wuppertale voči siedmim mužom v súvislosti s ich pôsobením v tzv. šaría polícii v uliciach tohto mesta. Kauzu vrátil Krajinskému súdu na opätovné prerokovanie.

 

Súd vo Wuppertale oslobodil v novembri 2016 mužov, vtedy vo veku 25-34 rokov, spod obvinení, že porušili zákaz nosenia uniforiem alebo tomu napomáhali. Prokuratúra sa proti tomu odvolala.

 

Obvinení muži v septembri 2014 chodili po uliciach Wuppertalu a v nočných hodinách sa tu snažili odradiť mladých moslimov od návštevy herní, gastronomických podnikov či nevestincov, ako aj od konzumácie alkoholu. Odvolávali sa pri tom na islamské právo - šaríu.

 

Konanie samozvaných strážcov morálky vyvolalo v celej spolkovej republike značné pobúrenie, veľkú odozvu v médiách a dokonca aj diskusiu na pôde krajinského parlamentu Severného Porýnia - Vestfálska v Düsseldorfe.

 

Predsedajúci sudca Spolkového súdneho dvora Jörg-Peter Becker vo štvrtok konštatoval, že úvahy kolegov z krajinského súdu boli vo viacerých bodoch rozporuplné, avšak za rozhodujúci nedostatok označil fakt, že nezohľadnili, ako akcia pôsobila na cieľovú skupinu. Rozhodujúcim kritériom pri opätovnom posudzovaní kauzy by malo byť to, či skupina vyvolala militantný dojem, či jej vystupovanie mohlo pôsobiť zastrašujúco, vyplýva zo štvrtkového rozhodnutia Spolkového súdneho dvora.

 

Predpokladaný iniciátor akcie, islamský kazateľ Sven Lau si už medzičasom za podporu zahraničného teroristického zoskupenia odpykáva päťapolročný trest väzenia, uložený Vrchným krajinským súdom v Düsseldorfe.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies