Nemecký moderátor a herec Thomas Gottschalk má 65 rokov

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 13:14 • 2 min
Nemecký moderátor a herec Thomas Gottschalk má 65 rokov

BAMBERG - Nemecký herec, moderátor a zabávač Thomas Gottschalk jubiluje.

slovakia

left justify in out

Narodil sa 18. mája 1950 v nemeckom Bambergu (vtedy to bola Nemecká spolková republika - NSR) a v pondelok bude mať 65 rokov.

 

Thomas Gottschalk vyrastal v prísnej katolíckej rodine, po gymnáziu študoval v nemeckom Mníchove na učiteľskom ústave germanistiku a dejiny. S moderovaním začínal v roku 1971 v rozhlase v relácii pre mládež, od roku 1973 pôsobil v rozhlasovom spravodajstve. V roku 1978 získal cenu za rozhlasové konferovanie. Postupne z rozhlasu prešiel na televízne obrazovky.

 

Televíznu súťažnú šou Wetten, dass...? (Stavme sa, že...), ktorá patrila v programoch nemeckej i koprodukčnej rakúskej a švajčiarskej televízie medzi najsledovanejšie relácie vôbec, moderoval od roku 1987, svoje vystupovanie v nej ukončil v decembri 2011.

 

Program, ktorý diváci televíznych spoločností mohli sledovať v priamom prenose a bez prerušenia reklamami, sa tešil mimoriadnej popularite aj medzi mladšími divákmi napriek tomu, že sa vysielal už od 14. februára 1981. Dramaturgia mala pri zostavovaní každého zo šiestich vydaní ročne k dispozícii ponuky stávok od 1000 až do 1500 ľudí s nezvyčajnými schopnosťami, nápadmi alebo predpokladmi. O obvykle 2000-2500 vstupeniek do hľadiska sa hlásilo zvyčajne 15.000-20.000 záujemcov. Zásluhu na tom malo aj hviezdne obsadenie relácie, v ktorej mal moderátor popri súťažiacich obvykle hviezdy zo všetkých oblastí šoubiznisu, vrátane stálic filmového strieborného neba či hudobnej scény.

Gottschalk zažil v roku 2003 problém so splnením svojej stávky, že vystúpi s prejavom na plenárnom zasadaní nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu). Rokovací poriadok to totiž umožňuje iba poslancom, členom vlády, členom Spolkovej rady (Bundesratu), vojenskému poverencovi a príležitostne, vo výnimočných prípadoch, hlavám iných štátov. Proti Gottschalkovmu vystúpeniu na pôde nemeckého Bundestagu sa vtedy ozvali hlasy z prakticky všetkých politických táborov, ale aj z radov politológov, ktorí sú za prísne oddelenie zábavy a politiky.

 

V decembri 2010 si 23-ročný nemecký študent Samuel Koch v 192. vydaní šou pri hrozivom páde privodil ťažké zranenia a ostal ochrnutý. V prvom vydaní relácie po nehode moderátor Thomas Gottschalk prekvapenému publiku oznámil, že vzhľadom na Kochovu nehodu nedokáže robiť svoju prácu ako doteraz a s reláciou sa rozlúči (moderovanie ukončil v decembri 2011).

 

Jeho krok vedenie televízie akceptovalo (až 77 percent oslovených občanov sa pritom v prieskume verejnej mienky inštitútu YouGov Deutschland vyslovilo ešte v decembri 2010 za to, aby relácia zostala vo vysielaní aj v budúcnosti. Opačný názor vyjadrilo len 16 percent respondentov).

Vážne zranenie si už predtým v roku 2008 privodil pri skúške na šou 22-ročný súťažiaci z Kalifornie (USA), ktorý spadol pri pokuse preskočiť na BMX bicykli osem metrov vysoký dom.

 

V novembri 2011 sa Gottschalk musel z Braunschweigu do nemeckého hlavného mesta Berlína presunúť neplánovane trabantom - niekdajšom východonemeckom ľudovom autíčku sivej farby. Šoumen totiž v programe Wetten dass... prehral stávku, že sa v chladnom počasí v noci nezhromaždí v centre Braunschweigu najmenej tisícka ľudí preoblečených za zombie, ochotných tancovať na melódiu Thrilleru zosnulého nekorunovaného kráľa popu Michaela Jacksona. Tancachtivých prišlo napokon podstatne viac a tak musel moderátor splniť svoj sľub, že v prípade neúspechu v stávke absolvuje asi 250 kilometrov dlhú trasu v trabante. Popoludní dorazil v niekdajšom východonemeckom ľudovom autíčku sivej farby do hotela v centre Berlína.

 

Moderátor zábavných programov, na ktorého si ešte skôr narodení pamätajú ako na výrazného diskotekára uplynulých desaťročí, známy typickými blonďavými kučerami, získal popularitu aj ako herec, najmä snímkami Zwei Nasen tanken Super (Dvaja nosáni tankujú super, 1984) a Die Einsteiger (Dvaja nosáni a video, 1985), ktoré sa premietali aj u nás. V roku 2004 nadaboval animovaného kocúra Garfielda v americkom hranom filme Garfield: The Movie.

 

Ako obľúbený moderátor, pozývaný do rôznych relácií, bol nútený čeliť aj trapasom. O jeden sa mu postaral "literárny pápež" Nemeckej spolkovej republiky, nekompromisný kritik nekvalitnej literárnej produkcie Marcel Reich-Ranicki v roku 2008, keď mu udeľovali Nemeckú televíznu cenu za celoživotné dielo. Reich-Ranicki túto cenu v priamom prenose z galavečera v Kolíne nad Rýnom odmietol a dodal, že aj keď strávil mnoho pekných večerov pred televíznou obrazovkou, je zlé, že sa musel dožiť niečoho podobne hlúpeho, ako bol spomínaný galavečer. Pohotový Gottschalk, ktorého síce reakcia laureáta prekvapila, no napokon úplne nezaskočila, slávnostný program napokon zachránil. V priamom prenoste totiž literárnemu kritikovi ponúkol, aby o otázkach súvisiacich s programovou štruktúrou a jej kvalitou spoločne diskutovali so zodpovednými predstaviteľmi televízií.

Gottschalk žil istý čas v USA a pendloval medzi Nemeckom a americkou Kaliforniou. V roku 2006 si na bývanie zariaďoval zámok Marienfels v Remagene v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko, za ktorý v roku 2004 zaplatil 3,5 milióna eur. Zámok má 18 izieb a obytnú plochu o veľkosti 800 metrov štvorcových a podľa vlastného vyjadrenia si ho moderátor obstaral ako sídlo pre pokročilejší vek.

Figurína častého moderátora galavečera, na ktorom sa v Berlíne udeľuje filmová a televízna cena Zlatá kamera, sa nachádza v miestnom Múzeu voskových figurín. Jubilejné 50. udeľovanie Zlatej kamery - prestížnej ceny televízneho programového týždenníka Gottschalk moderoval vo februári 2015.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies