Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas dôrazne odmietol dodávky zbraní Ukrajine

NETKY.SK • 2 Jún 2021, 06:27 • 2 min
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas dôrazne odmietol dodávky zbraní Ukrajine

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v utorok dôrazne odmietol možnosť dodávok zbraní Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Konflikt na východe Ukrajiny má iba politické riešenie a to by „malo byť jasné všetkým zúčastneným", odkázal minister. „To zostáva základným princípom nášho angažovania a to sa nezmení, dodávky zbraní tu nepomôžu," povedal Maas novinárom v Berlíne.

 

img

Záujem o vojenskú pomoc z Nemecka signalizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v rozhovore pre utorkové vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ako uviedol, kancelárka Angela Merkelová spravila pre jeho krajinu veľa, Nemecko by však mohlo spraviť ešte viac.

„Nemecko nám neposkytlo vojenskú pomoc, mohlo by ale," povedal Zelenskij. „Nemecko má vynikajúce lode: motorové člny, raketové člny a hliadkové člny," dodal ukrajinský prezident.

 

img

Zelenskij pripomenul vyjadrenia lídra nemeckej opozičnej strany Zelených Roberta Habecka. Ten sa počas nedávnej návštevy Ukrajiny vyjadril, že z jeho pohľadu môže Nemecko krajine iba ťažko odoprieť zbrane, ktoré potrebuje na svoju obranu. Jeho vyjadrenie sa stretlo so širokou kritikou, v neposlednom rade aj z Habeckovej vlastnej strany, ktorá je známa svojimi pacifistickými koreňmi.

 

Prečítajte si: Ako dopadla návšteva Eduarda Hegera na Ukrajine?

Po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, prepukli boje medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a Moskvou podporovanými separatistami na východe Ukrajiny. Konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 14-tisíc ľudských životov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona