Nemecký minister zahraničia je za sankcie proti ukrajinskej vláde

NETKY.SK • 4 Február 2014, 11:07 • 2 min
Nemecký minister zahraničia je za sankcie proti ukrajinskej vláde

BERLÍN - Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier pohrozil v utorok ukrajinskej vláde sankciami v prípade, že nenájde politické riešenie súčasnej krízy.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že by sme teraz mali použiť sankcie ako hrozbu," povedal v rozhovore pre televíznu stanicu ARD. Nemecko sa podľa neho prikloní k tejto možnosti, ak sa situácia nezlepší. Steinmeierove vyhlásenie sa líši od postoja kancelárky Angely Merkelovej, ktorá minulý týždeň zatiaľ vylúčila prijatie sankcií voči ukrajinskému vedeniu.

Novembrové rozhodnutie nepodpísať dohody s EÚ na Ukrajine vyvolalo najhoršiu krízu od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Ukrajinská opozícia je dlhodobo nespokojná s príklonom krajiny k Rusku, ktoré koncom roka Kyjevu poskytlo veľkú finančnú podporu i lacnejší plyn. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč pod tlakom protestov v piatok podpísal amnestiu pre opozičných aktivistov a potvrdil tiež rozhodnutie parlamentu zrušiť kritizované zákony sprísňujúce pravidlá demonštrácií a postihy za ich porušovanie. Opozícia všetky doterajšie ústupky označila za nepostačujúce a oznámila, že sa bude snažiť presadiť zmeny v ústave, ktoré by oslabili právomoci prezidenta. Demonštranti v Kyjeve naďalej neplánujú opustiť svoj tábor v centre ani okupované budovy, pokračuje však taktiež prímerie medzi radikálmi a políciou vyhlásené po nedávnych stretoch. 

Do Kyjeva v utorok pricestuje vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničie Catherine Ashtonová na rozhovory s opozíciou a prezidentom Janukovyčom. S ním chce rokovať o dodatočnej finančnej pomoci, ktorú by mohla Kyjevu poskytnúť EÚ. Výmenou za podporu by mali byť záväzky zo strany Ukrajiny o zreformovaní svojej ekonomiky, ale aj ďalších oblastí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies