Skupina G7 odmietla sankcie voči Rusku a tlačí na politické riešenie bez Asada

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 15:17 • 2 min
Skupina G7 odmietla sankcie voči Rusku a tlačí na politické riešenie bez Asada

LUCCA - Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín (G7) chce Rusko pomknúť k novým rokovaniam o ukončení konfliktu v Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéf diplomacie USA Rex Tillerson sa podľa slov nemeckého politika Sigmara Gabriela jasne prihlásil k politickému riešeniu. Píše o tom agentúra DPA. "Všetkým nám je (jasné), že vláda rodiny Asadovcov sa končí," citovala Tillersona agentúra AP.

 

"Chceme zmierniť utrpenie Sýrčanov. Rusko môže byť súčasťou tejto budúcnosti a hrať dôležitú úlohu. Alebo Rusko môže zachovať svoje spojenectvo s touto skupinou (Asadom, Iránom a Hizballáhom), čo podľa nás záujmom Ruska z dlhodobého hľadiska neposlúži," uviedol americký minister ešte pred stretnutím skupiny G7, ktorá odmietla výzvy Británie a USA na možné ďalšie sankcie voči Damasku a Moskve. 

 

"Momentálne neexistuje konsenzus ohľadne ďalších sankcií ako účinnom nástroji na dosiahnutie cieľa, ktorý sme si stanovili," povedal Alfano v závere stretnutia.

 

Taliansky minister súčasne podčiarkol, že Rusko nesmie byť v otázke Sýrie "zahnané do kúta". Moskva by podľa neho mala vyvíjať tlak na Asada, aby zastavil používanie chemických zbraní, a mala by sa pridať v medzinárodnému úsiliu o mier v Sýrii.

"Musíme mať dialóg s Ruskom," dodal Alfano.

 

Francúzsky minister Jean-Marc Ayrault vyhlásil, že nastal čas, aby Rusko prestalo podporovať Asada a preukázalo "úprimnosť", pokiaľ ide o úsilie dosiahnuť mier.

 

"Rusom odkazujeme: chopte sa tejto príležitosti dištancovať sa od hrôzy režimu Bašára Asada a konečne úprimne ukážte, že si želáte mier," povedal Ayrault.


Ministri zahraničných vecí G7 sa predtým stretli so šéfmi rezortov zahraničia z Turecka, Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie, Jordánska a Kataru. Skupinu G7 tvoria Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené kráľovstvo, Taliansko a USA.

Tillerson po stretnutí G7 odcestoval do Moskvy, kde bude v stredu rokovať s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom. Zatiaľ nie je jasné, či sa stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tillerson je prvým predstaviteľom vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pricestoval na oficiálnu návštevu Ruska.

 

img


Ruský prezident Vladimir Putin
 

 

Vladimir Putin krátko pred príchodom Tillersona pre novinárov povedal, že Moskva sa obráti na OSN so žiadosťou, aby vyšetrila minulotýždňový chemický útok na sýrske mesto Chán Šajchún.

 

Šéf Kremľa prirovnal obvinenia voči sýrskej vláde z tohto útoku k tomu, ako USA odôvodnili svoju intervenciu do Iraku v roku 2003.

"Pripomína mi to udalosti z roku 2003, keď americkí vyslanci v Bezpečnostnej rade OSN hovorili o chemických zbraniach nájdených v Iraku," povedal šéf Kremľa.

 

Tvrdenia, že iracký režim v roku 2003 mal zbrane hromadného ničenia, sa nikdy nedokázali, poznamenala AP. Rusko podľa Putina získalo spravodajské informácie o plánovaných "provokáciách" s použitím chemických zbraní s cieľom zvaliť vinu na sýrsku vládu.


Spojené štáty uskutočnili minulý týždeň odplatný útok na leteckú základňu sýrskeho režimu v reakcii na údajný chemický útok vládnych jednotiek na povstalcami ovládané mesto Chán Šajchún.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona