Nemecký minister Steinmeier stále podporuje rokovania s Tureckom o vstupe do EÚ

NETKY.SK • 15 November 2016, 16:04 • 2 min
Nemecký minister Steinmeier stále podporuje rokovania s Tureckom o vstupe do EÚ

ANKARA - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier vyjadril dnes "vážne obavy" nad tvrdými zásahmi proti vládnym oponentom v Turecku. Citovala ho agentúra AP s tým, že Steinmeier napriek tomu stále podporuje snahu Turecka o členstvo v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Šéf nemeckej diplomacie sa takto vyjadril počas dnešnej návštevy v Ankare. Ministri zahraničných vecí EÚ sa pritom iba deň pred Steinmeierovou cestou pokúšali zaujať spoločné stanovisko k Turecku v súvislosti s narastajúcimi obavami z porušovania ľudských práv v tejto krajine, doplnila AP.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zasa v pondelok naznačil, že by mohol v nasledujúcom roku vyhlásiť referendum o pokračovaní prístupových rokovaní s EÚ. "Či už sa Turecko rozhodne priblížiť, alebo sa bude dištancovať od EÚ, nie je rozhodnutie, ktoré by sa mohlo prijať v ktorejkoľvek európskej metropole. Je to rozhodnutie, ktoré sa musí prijať v Turecku," povedal nemecký minister zahraničných vecí na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom.

 

Ten zdôraznil, že turecké obyvateľstvo je frustrované z toho, čo svojimi slovami pomenoval ako "pokrytectvo a dvojité štandardy" uplatňované EÚ voči Turecku. To je podľa neho dôvodom, prečo zvažujú vypísanie všeľudového hlasovania.

 

"Nezaslúžime si takéto zaobchádzanie. Preto sa opýtajme ľudí a nechajme ich rozhodnúť. Z tohto prístupu, ktorý ponižuje Turecko, sme už naozaj otrávení," dodal. Turecký prezident Erdogan v pondelok oznámil, že počká do konca roka, aby videl, či nastal pokrok v prístupových rokovaniach jeho krajiny s EÚ. Inak môže usporiadať referendum o tejto téme, teda o budúcom snažení svojej krajiny o členstvo v EÚ. Reagoval tak na správy, že podľa slov predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza by malo Turecko čeliť ekonomickým sankciám za to, že čoraz tvrdšie zasahuje proti opozičným hlasom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies