Nemecký minister poľnohospodárstva sa vzdal funkcie, Merkelová to akceptovala

NETKY.SK • 14 Február 2014, 18:47 • 2 min
Nemecký minister poľnohospodárstva sa vzdal funkcie, Merkelová to akceptovala

BERLÍN - Nemecký minister poľnohospodárstva Hans-Peter Friedrich (CSU) sa dnes vzdal funkcie a spolková kancelárka Angela Merkelová jeho demisiu prijala.

slovakia

left justify in out

Reportérom povedala, že nového ministra navrhne CSU, informovala tlačová agentúra DPA.
      

Friedrich súčasne vyjadril presvedčenie, že "konal správne", keď dal vlani dôverný tip sociálnym demokratom (SPD), že polícia vyšetruje jedného i ich poslancov, Sebastiana Edathyho (44), v súvislosti s detskou pornografiou.
      

Edathy sa tento týždeň vzdal kresla v parlamente, oficiálne zo zdravotných dôvodov, po obvineniach, že si kupoval sexuálne explicitné snímky malých chlapcov. Polícia uňho urobila domovú prehliadku a dospela k záveru, že ho niekto varoval a umožnil mu zničiť dôkazy.
      

To, čo sa začalo ako malý problém týkajúci sa jedného poslanca, prerástlo vo štvrtok do veľkej aféry, keď vyšlo najavo, že Friedrich, ktorý bol až do decembra ministrom vnútra, informoval v októbri predsedu SPD Sigmara Gabriela, že Edathy by sa mohol stať cieľom vyšetrovania.
      

Friedrich, člen konzervatívnej CSU, vyjadril dnes presvedčenie, že konal v súlade so zákonom, keď informoval SPD, ktorá v tom čase viedla koaličné rokovania s konzervatívcami kancelárky Merkelovej. Svoje upozornenie označil za opatrenie v rámci "budovania dôvery".
      

Verejná prokuratúra v Berlíne však zvažuje, či ho nemá začať vyšetrovať pre možné porušenie utajenia v súvislosti s prípadom Edathyho.
      

Nemecká opozícia požaduje vyšetrovanie. "Nevylučujeme zriadenie parlamentného vyšetrovania tejto kauzy," citovala DPA jedného z vodcov Ľavice (Die Linke) Bernda Reixingera. "Vyšetrovanie je nevyhnutné," vyjadrila sa zástupkyňa Zelených Katrin Göringová-Eckhardtová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona