Nemecký minister Maas: Dohovor o utečencoch z roku 1951 platí aj dnes

NETKY.SK • 15 Júl 2018, 16:57 • 2 min
Nemecký minister Maas: Dohovor o utečencoch z roku 1951 platí aj dnes

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v nedeľu uviedol, že svet sa v roku 1938 nedokázal dohodnúť na prijímaní Židov utekajúcich pred nacistickým prenasledovaním, čo po druhej svetovej vojne viedlo k podpísaniu dohovoru o utečencoch - a ten je pre krajiny dodnes záväzný.

slovakia

left justify in out

Maas na Twitteri napísal, že Dohovor o právnom postavení utečencov, prijatý v Ženeve v roku 1951, "bol reakciou na toto zlyhanie (z roku 1938) a je stále záväzným opatrením".

 

Minister Maas napísal tweet v čase debaty o tom, ako Európa reaguje na masovú migráciu ľudí z Afriky a Blízkeho východu, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Maas zverejnil odkaz presne 80 rokov po tom, čo sa medzinárodná konferencia vo francúzskom kúpeľnom meste Évian skončila bez toho, aby si 32 zúčastnených krajín pevne stanovilo záväzky pre prijímanie väčšieho počtu utečencov.

 

Mnoho Židov sa pokúšalo emigrovať do krajín ako Spojené štáty, ale odmietli ich a títo Židia neskôr zahynuli v nacistických koncentračných táboroch počas holokaustu.

 

Podľa Pamätného múzea holokaustu v USA nacistické Nemecko vtedy so zlomyseľným potešením poukazovalo na to, že ostatné krajiny kritizujú jeho zaobchádzanie so Židmi, ale napriek tomu ich neprijímajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona