Nemecký minister: Hranice zaťažiteľnosti sú dosiahnuté

NETKY.SK • 13 September 2015, 13:58 • 2 min
Nemecký minister: Hranice zaťažiteľnosti sú dosiahnuté

BERLÍN - Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt sa domnieva, že jeho krajina narazila pri prijímaní utečencov na svoje limity.

slovakia

left justify in out

"Hranice zaťažiteľnosti sú dosiahnuté, tento signál musí byť jasne vysielaný," vyhlásil dnes v Berlíne. "Bude nám trvať dlho, kým dáme už existujúcu ťažkú situáciu do poriadku. Teraz sú potrebné účinné opatrenia na zastavenie prílevu," citovala ho agentúra DPA.

 

Podľa Dobrindta k tomu patrí pomoc pre tie krajiny, do ktorých utečenci vo svojej núdzi utiekli ako do prvých, a tiež účinná kontrola nemeckých hraníc. "Pretože aj pre úplné zlyhanie EÚ už ochrana vonkajších hraníc EÚ nefunguje," vyhlásil minister so zdôraznením, že Nemecko pomáha so zvládaním utečeneckej krízy už mesiace niekoľkonásobne viac než všetky ostatné krajiny Európy.

 

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel dnes podporil balík pomoci na zabezpečenie potravín, ubytovania a vzdelávania utečencov v táboroch v krajinách susediacich so Sýriou - v rámci snáh bojovať proti problémom, ktoré ich vedú k úteku do Európy.

 

Svetový potravinový program OSN musel obmedziť dodávky potravín do týchto táborov v dôsledku nedostatku financií, pripomína agentúra AP.

 

Gabriel pre noviny Tagesspiegel povedal, že Nemecko a ďalšie európske štáty by mali poskytnúť 1,5 miliardy eur okamžitej pomoci na potraviny, ubytovania a "predovšetkým školy" v najväčších utečeneckých táboroch v Libanone a Jordánsku. Arabské krajiny Perzského zálivu a USA by podľa neho mali tiež prispieť rovnakou sumou.

"Pokým bude v utečeneckých táboroch v Jordánsku a Libanone rásť strádanie, ľudia sa budú vydávať do Európy. Musíme to riešiť, a rýchlo," dodal vicekancelár.

 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere pre Tagesspiegel povedal, že na základe navrhovaného systému kvót na rozdelenie utečencov medzi členské krajiny EÚ budú azylanti, ktorý dostanú ochranu, musieť akceptovať premiestnenie v rámci únie. "Nemôže existovať slobodná voľba miesta pobytu pre utečencov. To neexistuje nikde na svete," zdôraznil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies