Nemecký minister hospodárstva Gabriel chce rokovať s Putinom

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 11:52 • 2 min
Nemecký minister hospodárstva Gabriel chce rokovať s Putinom

BERLÍN - Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel plánuje začiatkom budúceho týždňa navštíviť Moskvu, kde chce s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rokovať o vzťahoch medzi oboma krajinami. Informoval o tom v utorok denník Rheinische Post.

slovakia

left justify in out

Gabrielova Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) presadzuje voči Rusku ústretovejší postoj než konzervatívny blok kancelárky Angely Merkelovej. Hovorkyňa ministerstva uviedla, že správu nemôže potvrdiť. Merkelová je podľa denníka o zámere menšieho koaličného partnera informovaná.


Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier minulý týždeň vyvolal rozruch vyjadrením, že EÚ by mala postupne zrušiť sankcie proti Rusku, aby ocenila pokrok v mierovom procese na východe Ukrajiny. Sociálny demokrat Steinmeier tiež uviedol, že manévre Severoatlantickej aliancie (NATO) vo východnej Európe môžu podľa neho zhoršiť vzťahy s Ruskom. Jeho vyjadrenia kritizovali predstavitelia NATO aj USA, minister hospodárstva a vicekancelár Gabriel sa svojho straníckeho kolegu naopak zastal. Gabriel naposledy navštívil Moskvu vlani v októbri.
Európska únia uvalila na Moskvu sankcie v marci 2014 po ovládnutí ukrajinského polostrova Krym a vystupňovala ich v reakcii na podporu, ktorú Kremeľ poskytoval proruským separatistom na východe Ukrajiny. Terčom opatrení sú najmä popredné štátom kontrolované banky a ropné spoločnosti. O predĺžení protiruských sankcií má EÚ rozhodovať tento týždeň. Európska únia v piatok o rok predĺžila ekonomické sankcie voči Krymu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona