Nemecký minister financií W. Schäuble označil politku Fedu za žalostnú

NETKY.SK • 5 November 2010, 12:59 • 2 min
Nemecký minister financií W. Schäuble označil politku Fedu za žalostnú

Nemecký minister financií W. Schäuble označil politku Fedu za žalostnú

slovakia

left justify in out

img

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble odložil diplomaciu bokom a označil výsledky menovej politiky americkej centrálnej banky (Fed) za žalostné.
      "Nemyslím si, že Američania tým vyriešia svoje problémy," komentoval Schäuble ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie v USA. Americká centrálna banka v stredu (3.11.) rozhodla o ďalšom kole výkupu vládnych dlhopisov v celkovej hodnote 600 miliárd USD (421,2 miliardy eur). Program má trvať až do konca 2. kvartálu 2011, pričom Fed mesačne kúpi dlhopisy za približne 75 miliárd USD.
      Schäuble dal jasne najavo, že oparenia Fedu podľa jeho názoru nepredstavujú cestu z krízy. "Už napumpovali do ekonomiky nekonečne veľa peňazí." To sa na jednej strane stalo prostredníctvom fiškálnych stimulov, ktoré viedli k výraznému zvýšeniu deficitu: Navyše, Fed spúšťa druhé kolo tlačenia peňazí. Podľa Schäubleho sú doterajšie výsledky tejto politiky žalostné.
      Situácia na americkom trhu práce sa nezlepšila a najväčšia svetová ekonomika rastie len pomaly. Schäuble tvrdí, že je v záujme Spojených štátov, aby začali "skutočne riešiť" svoje problémy. Namiesto toho však používajú prostriedky, ktoré sa ukázali ako neúčinné, dodal nemecký minister financií.
      V rozhovore pre televíziu ARD uviedol, že hospodárska politika USA spôsobí svetovej ekonomike dodatočné problémy. Schäuble chce túto tému otvoriť aj na budúcotýždňovom summite G20, ktorý sa bude konať v Soule. Podľa Schäubleho úspech nemeckej ekonomiky ukazuje, že zvýšenie deficitu nerieši hospodárske problémy.

Zdroj: TASR/Der Spiegel



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies