Nemecký minister financií varoval Londýn pred pokusmi stať sa daňovým rajom

NETKY.SK • 26 Január 2017, 10:00 • 2 min
Nemecký minister financií varoval Londýn pred pokusmi stať sa daňovým rajom

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble varoval britskú vládu pred pokusmi urobiť z Británie po odchode z Európskej únie daňový raj.

slovakia

left justify in out

"Nie je možné porovnávať Britániu s Kajmaními ostrovmi," povedal Schäuble v stredu (25.1.) vo Wiesbadene na konferencii štátov skupiny G20 o digitalizácii vo finančnom sektore. Reagoval tak na vyjadrenia britskej vlády, že v prípade, že sa s Európskou úniou nedohodne na vhodných obchodných podmienkach po brexite, výrazne zníži firemné dane.

 

Ako Schäuble uviedol, ak si veľká krajina myslí, že môže využívať výhody malého štátu, veci sa začnú uberať nesprávnym smerom. "Navyše, ostatné krajiny nedovolia, aby daňové raje fungovali na úkor iných štátov," dodal.

 

Je to v krátkom čase druhé upozornenie nemeckého ministra financií v súvislosti s vyhlásením britského ministra financií Philipa Hammonda znížiť firemné dane a podporiť tak ekonomiku, ak by sa rokovania s EÚ nevyvíjali podľa predstáv Londýna. Hammond uviedol, že Británia "nájde spôsob, ako si zabezpečiť konkurencieschopnosť, ak sa jej nepodarí dosiahnuť v rokovaniach o brexite dobrú dohodu".

 

Už v Davose na Svetovom ekonomickom fóre Schäuble povedal, že Británia by týmto krokom porušila dohodu štátov G20 o nezneužívaní daní na posilnenie svojej konkurencieschopnosti. Zároveň skritizoval britskú vládu za takéto prejavy krátko pred začatím rokovaní s Európskou úniou. "Nemali by sme sa tesne pred rokovaniami jeden druhému vyhrážať," uviedol Schäuble.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies