Nemecký minister financií: Odchod Nemecka z eurozóny by bolo šialenstvo

NETKY.SK • 29 Apríl 2013, 09:03 • 2 min
Nemecký minister financií: Odchod Nemecka z eurozóny by bolo šialenstvo

BERLÍN - Vrcholní predstavitelia vlády nemeckej kancelárky Angely Merkelovej odmietajú akceptovať agendu novej politickej strany s názvom Alternatíva pre Nemecko (AfD).

slovakia

left justify in out

Tá presadzuje odchod Berlína z eurozóny a naberá v najväčšej európskej krajiny na popularite. Týždenník Focus citoval slová ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý potenciálny odchod Nemecka z eurozóny označil za "šialený", keďže spoločná mena je podľa neho v záujme Nemcov. Schäuble síce rozumie, že obyvatelia sa boja o svoje peniaze, no "stranu, ktorá je iba proti niečomu, nemožno brať seriózne a v Nemecku neuspeje". 

K svojmu kolegovi sa pripojil aj minister zahraničných vecí Guido Westerwelle , podľa ktorého by vzdanie sa eura znamenalo "risk kolapsu Európy". Šéf nemeckého rezortu diplomacie pre Bild am Sonntag povedal, že by bolo "hrozné", keby antieurópska strana pomohla stredoľavým stranám dostať sa po septembrových voľbách k moci. 

Alternatíva pre Nemecko (AfD) združuje najmä ľudí z akademického a podnikateľského prostredia. Vo vyhlásení na svojej internetovej stránke konštatuje, že Nemecko sa nachádza v najhoršej kríze od skončenia vojny. Zavedenie eura označuje za fatálnu chybu a tvrdí, že návrat k nemeckej marke nesmie byť tabu. Hlavné politické strany v Nemecku napriek prejavom nespokojnosti so záchrannými programami pre krajiny ako Grécko zotrvanie v eurozóne naďalej pevne podporujú. AfD si preto verí na dvojciferný volebný zisk. Mohla by tak zamiešať karty v septembrových voľbách, v ktorých sa proti sebe postavia stredopravé strany a sociálni demokrati z SPD. K nim sa v nedeľu pripojila aj strana Zelených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona