Nemecký minister financií navrhuje dvojfázovú bankovú úniu

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 13:29 • 2 min
Nemecký minister financií navrhuje dvojfázovú bankovú úniu

FRANKFURT - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v pondelok vyzval na "dvojfázový prístup" k budovaniu fondu na likvidáciu problémových bánk.

slovakia

left justify in out

Európska únia by sa mala podľa neho inšpirovať systémami, ktoré už fungujú vo viacerých členských štátoch. Vytvorenie mechanizmu likvidácie bánk prostredníctvom zmien v zmluve o EÚ si "vyžaduje čas", uviedol Schäuble v komentári pre denník Financial Times (FT). 

"Našťastie nečelíme situácii, kedy by alternatívou k rýchlemu zavedeniu mechanizmu likvidácie na neistých právnych základoch bol odklad úsilia o nápravu bánk. Na začiatku dvojstupňového prístupu by mohol byť rezolučný mechanizmus založený na sieti národných úradov," povedal minister. "Namiesto jednotného európskeho rezolučného fondu, ktorého naplnenie by odvetviu trvalo mnoho rokov, by sa takýto model opieral o národné fondy, ktoré už existujú v niekoľkých členských štátoch," spresnil Schäuble. 

Na vytvorení bankovej únie sa lídri európskej dvadsaťsedmičky dohodli minulý rok v júni. Podoba a životaschopnosť mechanizmu je však v rámci EÚ predmetom sporov, keď pochybnosti zaznievajú najmä z Nemecka. Ako prvý krok v rámci budovania bankovej únie by mala Európska centrálna banka (ECB) od polovice budúceho roka prevziať dohľad nad všetkými úverovými ústavmi v EÚ. Zavedenie ďalších pilierov, ktorými sú spoločný fond likvidácie bánk a jednotný systém ochrany vkladov, však zatiaľ nie je isté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies