Nemecký minister financií: Grécko bude potrebovať ešte 11 miliárd

NETKY.SK • 28 August 2013, 09:49 • 2 min
Nemecký minister financií: Grécko bude potrebovať ešte 11 miliárd

BERLÍN - Odhad Medzinárodného menového fondu (MMF), že Grécko ešte bude do konca roka 2015 potrebovať finančnú pomoc vo výške dodatočných 11 mld. eur, "nie je úplne nerealistický". V utorok to vyhlásil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

slovakia

left justify in out

"Odhad na úrovni 11 mld. eur nie je úplne nerealistický. Už sa toho mnoho urobilo, Grécko je však stále v krízovom režime a potrebuje mnoho zmien. V každom prípade sa ale bavíme len o zlomku objemu predchádzajúcich finančných injekcií," povedal Schäuble v rozhovore pre nemecký denník Passauer Neue Presse. Opätovne pritom odmietol, že by mohlo prísť k ďalšiemu odpisovaniu gréckeho dlhu. 

Svojím priamočiarym vyjadrením, že Atény budú určite ešte potrebovať ďalšiu finančnú pomoc, Schäuble minulý týždeň spustil prudkú debatu, ktorú sa neskôr Berlín snažil upokojiť. Ako najväčšia európska ekonomika je Nemecko najviac vystavené otrasom spôsobeným situáciou v Grécku a nemeckí voliči veľmi nesúhlasia s poskytovaním ďalšej pomoci stredomorskej krajine. 

Opozičné strany Schäubleho slová zatiahli aj do predvolebného boja a predstavili ich ako dôkaz, že kancelárka Merkelová v snahe o znovuzvolenie pred občanmi ukrývala pravdu o Grécku. Ak im voliči uveria, mohlo by to ohroziť Merkelovej šance v septembrových parlamentných voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona