Nemecký HDP v tomto roku podľa inštitútu Ifo vzrastie o 1,9 %

NETKY.SK • 16 December 2016, 11:56 • 2 min
Nemecký HDP v tomto roku podľa inštitútu Ifo vzrastie o 1,9 %

BRATISLAVA - Nemecká ekonomika by mala za tento rok vykázať reálny rast na úrovni 1,9 percenta. Vyplýva to z odhadu mníchovského inštitútu Ifo.

slovakia

left justify in out

V budúcom roku by sa rast nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) mal podľa prognózy inštitútu spomaliť na 1,5 percenta. Má však ísť výlučne iba o dôsledok menšieho počtu pracovných dní ako v tomto roku. Inštitút o svojej predikcii informoval v piatok v správe, ktorú poskytol agentúre SITA. V roku 2018 sa hospodársky rast Nemecka podľa tejto prognózy opäť zrýchli a HDP krajiny posilní o 1,7 percenta.

Inštitút očakáva, že globálna ekonomika v tomto roku vzrastie o 2,4 percenta, v budúcom roku o 2,9 percenta a v roku 2018 o 2,7 percenta. Uviedol však, že riziká spojené s touto prognózou sú mimoriadne vysoké. "Vzhľadom na britské referendum o odchode krajiny z Európskej únie, americké prezidentské voľby a neúspech ústavnej reformy v Taliansku, sa globálna politická situácia radikálne zmenila, čo môže mať v nadchádzajúcich rokoch ďalekosiahle a veľmi nejasné dôsledky pre svetovú ekonomiku a pre Nemecko," uviedol inštitút.

Konštatoval však, že ak finančná politika USA bude naozaj oveľa expanzívnejšia, ako to ohlásil novozvolený prezident krajiny, malo by to poskytnúť americkej a globálnej ekonomike významné pozitívne stimuly. Výhľad ekonomiky však na druhej strane podľa inštitútu zatieňuje vysoká a pretrvávajúca politická neistota a tiež silnejúca politická a ekonomická dezintegrácia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies