Nemecký exprezident Karzaj vyzval afganských utečencov na návrat domov

NETKY.SK • 11 September 2016, 11:20 • 2 min
Nemecký exprezident Karzaj vyzval afganských utečencov na návrat domov

DORTMUND - Bývalý dlhoročný afganský prezident Hámid Karzaj vyzval afganských utečencov v Nemecku, aby sa vrátili do svojej vlasti.

slovakia

left justify in out

Hromadná emigrácia sa musí skončiť, zdôraznil v dnes zverejnenom rozhovore pre tlačovú agentúru DPA.

 

"Chýbajú nám vzdelaní mladí ľudia, naliehavo ich potrebujeme. Moja výzva k mojim mladým krajanom preto znie: Neodchádzajte! Viem, že prežívame ťažké časy, ale tie iné krajiny tiež prekonali," povedal Karzaj počas trojdňovej návštevy Nemecka, kde sa podľa vlastných slov sám rozprával s utečencami a prosil ich, aby sa vrátili.

 

Karzaj súčasne obhajoval utečeneckú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. "Urobila presne to, čo je správne," zdôraznil. "Viem, že momentálne je pod silným tlakom, ale pozrite sa, čo pre Nemecko urobila z medzinárodného hľadiska - najmä v takých častiach sveta, kde skutočne záleží na tom, akú máte povesť."

 

"Kancelárka Merkelová vyslala do sveta dobré posolstvo, ktorým je, že Nemecko rozoznáva problémy a má možnosti a zdroje, aby na ne reagovalo, a to nie odmietaním, ale veľkorysosťou. To zanechalo nesmierny dojem nielen v Afganistane, ale na celom svete," vyhlásil Karzaj.

 

Poukázal na prieskum, podľa ktorého obyvatelia Afganistanu považujú Nemecko za najlepšieho priateľa svojej krajiny na Západe. Nemecko podľa neho v mnohých oblastiach Afganistanu veľmi pomohlo a aj jeho armáda pôsobila v stredoázijskej krajine príkladne.

 

Prípadný návrat na post prezidenta Karzaj vylúčil. "Krajina sa musí ďalej rozvíjať, musí nastúpiť mladšia generácia," dodal s tým, že jeho návrat by nebol žiaduci pre neho ani jeho krajinu. Karzaj napätie vo vzťahoch so svojím nástupcom Ašrafom Ghaním nepociťuje, naopak súčasného prezidenta podporuje.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies