Nemecký expert na Afganistan: Chodia k nám negramotní, začleňujeme ľudí zo stredoveku

NETKY.SK • 15 November 2017, 13:00 • 2 min
Nemecký expert na Afganistan: Chodia k nám negramotní, začleňujeme ľudí zo stredoveku

Expert na Afganistan Reinhard Erös poskytol nedávno rozhovor nemeckému denníku Wochenblatt, v ktorom kritizuje nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za jej prisťahovaleckú politiku. Zároveň tiež tvrdí, že v Afganistane síce žije veľa vzdelaných mladých ľudí, ale do Nemecka odchádzajú hlavne tí negramotní.

slovakia

left justify in out

Lekár a politológ Reinhard Erös stojí za charitatívnou iniciatívou  „Kinder für Afghanistan“,  v rámci ktorej sa za posledných šestnásť rokov zasadil o postavenie viac než 30 škôl v Afganistane. Podľa jeho názoru tam nepanuje tak problematická bezpečnostná situácia, aby z tej krajiny muselo do Nemecka prichádzať toľko ľudí. "Ide hlavne o mladých bez perspektívy. Mnohí z nich však pochopili rozhodnutie kancelárky Merkelovej ako pozvánku do Nemecka, ktoré považujú za raj," vysvetľuje.

 

Afgánski utečenci sa podľa jeho poznatkov od tých sýrskych značne odlišujú. "Deväťdesiat percent z tých 220 000 príhodzích Afgáncov sú mladí muži. Pritom v Afganistane neprebieha vojna ako v Sýrii, ľudia tam umierajú v dôsledku nepravidelných útokov, za rok ich tam zomrelo asi 2500. Kábul rozhodne nie je Aleppo," konšatuje znalec afgánskych pomerov.

 

"Však už sa aj 4000 Afgáncov vrátilo z Nemecka dobrovoľne domov. Dostanú na ruku 600 alebo 1000 eur a môžu doma začať znovu. Keď naše úrady deportujú osem afgánskych zločincov, média hneď spustia divadlo, ako ich po pristátí Taliban ihneď zavraždí. Pritom Taliban na svojich ľudí väčšinou neútočí, v ohrození sú najmä ľudia zo západu," dodáva expert.

 

Redaktor denníka Wochenblatt ďalej poukazuje na početnú trestnú činnosť v Nemecku a pýta sa, ako je to v Afganistane. "Kto znásilní ženu alebo dieťa, tak je zabitý manželom alebo otcom. Krvná pomsta je súčasťou kmeňového usporiadania najmä afgánskeho vidieka. V mestách je situácia iná. Tam žije aj veľa vzdelaných mladých ľudí. Tí však do Nemecka nechodia. Veď nakoniec, okolo 50 percent prichádzajúcich Afgáncov nevie čítať, ani písať. Nevedia vôbec nič o svete okolo seba," popisuje odborník. 

 

Vzhľadom k tomu je Erös veľmi skeptický k ich šanciam sa v Nemecku úspešne integrovať. "Integrácia desiatok tisíc mladých nevzdelaných mužov, ktorí prichádzajú zo stredovekej kultúry, je skutočne tvrdý oriešok," myslí si Erös a kritizuje rozhodnutie kancelárky Merkelovej otvoriť hranice krajiny. "Nechápem, ako to mohla urobiť," uzatvára zklamane Erös.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies