Nemecký exminister: Snowden by mal dostať azyl v EÚ

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 16:06 • 2 min
Nemecký exminister: Snowden by mal dostať azyl v EÚ

BERLÍN - Európska únia by mala bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi ponúknuť azyl. Myslí si to exminister životného prostredia Jürgen Trittin, líder nemeckej opozičnej strany Zelení.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je hanbou, že Západ zaujal k prípadu rezervovaný postoj, keďže stíhaný Američan urobil starému kontinentu "službu". Snowdena pritom označil za človeka, ktorý v "záujme demokracie odhalil obrovské porušenie základných práv a teraz sa musí schovávať spolu s tyranmi, ktorí sú vo vojne so základnými právami". Ako povedal, takýto človek "by mal byť chránený". Američanov zároveň obvinil z rovnakých praktík, z akých sami obviňujú Číňanov, ktorí podľa Washingtonu podporujú špionáž amerických záujmov. Na jeho slová v pondelok nadviazal hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Podľa jeho vedomostí Snowden zatiaľ nepožiadal žiadnu európsku krajinu o pomoc a ak by sa tak stalo, jeho žiadosť by bola preverovaná na základe Ženevskej konvencie. "Tá platí pre všetkých," dodal.

Nemecký týždenník Spiegel v nedeľu zverejnil informácie z utajovaného dokumentu, ktorý popisuje odpočúvanie diplomatickej misie EÚ vo Washingtone i v newyorskom sídle OSN prostredníctvom umiestnenia mikrofónov v budove a nabúrania sa do počítačov s prístupom k emailom a dokumentom. Podľa vplyvného nemeckého týždenníka sa o Európanov explicitne hovorí ako o "terčoch". Britský denník Guardian v pondelok zase informuje, že medzi takmer 40 "terčmi" odpočúvania boli aj veľvyslanectvá Francúzska, Grécka a Talianska vo Washingtone. Američania totiž údajne chceli vedieť o nezrovnalostiach medzi krajinami únie. Spiegel aj Guardian sa k týmto informáciám dostali vďaka bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi, ktorý začiatkom júna zverejnil informácie o programe tajných služieb USA.

Tridsaťročného Snowdena chcú USA súdiť za odhalenie tajných americko-britských programov sledovania telefonickej a internetovej komunikácie pre potreby spravodajských služieb. Spojené štáty ho obvinili zo špionáže, krádeže vládneho majetku a nedovoleného zverejnenia tajných informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Snowden mal v pondelok odletieť z Moskvy do kubánskej Havany, do lietadla však nakoniec nenastúpil a podľa ruskej vlády sa stále nachádza na moskovskom letisku Šeremetevo. To však pre neplatné cestovné doklady nemôže opustiť. USA už požiadali Ekvádor o neudelenie azylu stíhanému Američanovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona