Nemecký eurokomisár Oettinger: EÚ nezruší vízovú povinnosť pre Turkov v tomto roku

NETKY.SK • 13 November 2016, 18:22 • 2 min
Nemecký eurokomisár Oettinger: EÚ nezruší vízovú povinnosť pre Turkov v tomto roku

BRUSEL - Európska únia jasne odmieta naliehanie Ankary na zrušeníe vízovej povinnosti pre občanov Turecka pri cestách do členských štátov Únie. Naznačuje to i vyjadrenie nemeckého eurokomisára Günthera Oettingera pre nedeľník Welt am Sonntag.

slovakia

left justify in out

"Nedopustíme, aby sa v tejto dôležitej otázke na nás vyvíjal nátlak," povedal a dodal, že osobne nepredpokladá, že by v tomto kalendárnom roku došlo k zavedeniu bezvízového styku s Tureckom.

 

O situácii v Turecku a na Blízkom východe sa bude hovoriť na pondelkovom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v Bruseli.

 

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu iba nedávno pohrozil Únii vypovedaním marcovej dohody EÚ-Turecko, ak sa v krátkom čase nenaplní zo strany Bruselu jeden z jej bodov, teda uvoľnenie cestovania pre tureckých občanov do krajín Únie.

 

Samotné Turecko však všetky podmienky stanovené pre tento krok nesplnilo, čo platí predovšetkým o požadovaných a nerealizovaných zmenách v protiteroristickej legislatíve krajiny polmesiaca.

 

"Očakávam od prezidenta Erdogana, že prostriedky na obranu voči teroru v Turecku, ktoré majú svoje opodstatnenie, nebudú zneužívané tak, že ich pocítia neviní ľudia a že opakovane dôjde k porušeniu princípov právneho štátu," vyhlásil pre spomínaný nedeľník Oettinger.

 

Najvyšší turecký predstaviteľ by sa podľa slov nemeckého eurokomisára mal mierniť a vládnuť s využitím demokratických prostriedkov. Svojou politikou ohrozuje aj hospodársku prosperitu Turecka, pretože zahraničné firmy budú váhať s ďalšími investíciami v tejto krajine, ak zostanú v nej politické rámcové podmienky nevypočítateľné, dodal Oettinger, v ktorého portfóliu je digitálna ekonomika a spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies