Nemecký eurokomisár mal kontroverzné vyjadrenia, aj tak ho povýšili

NETKY.SK • 31 Október 2016, 15:40 • 2 min
Nemecký eurokomisár mal kontroverzné vyjadrenia, aj tak ho povýšili

BRUSEL – Európska komisia (EK) nebude komentovať vyjadrenia eurokomisára Günthera Oettingera ani zatiaľ nevie povedať, či ho podrobí vyšetrovaniu. Novinárov o tom informoval hovorca EK Margaritis Schinas. Eurokomisár mal minulý týždeň niekoľko kontroverzných vyhlásení.

slovakia

left justify in out

Ešte pred uzavretím obchodnej dohody CETA nemecký eurokomisár Oettinger vyhlásil, že Valónsko je mikroregiónom, ktorý blokuje Európu a vládnu mu komunisti, informoval belgický denník Le Soir. Pri otázke o postoji EK k tomuto vyjadreniu jej hovorca dnes povedal, že vo Valónsku vládnu demokraticky zvolení predstavitelia.

 

Oettinger zožal mediálnu kritiku za video, v ktorom opisoval čínsku diplomatickú delegáciu zo summitu EÚ-Čína v Bruseli. Čínskych diplomatov označil za "šikmáčov", ktorí mali "všetci vlasy učesané zľava doprava a natreté krémom na topánky". Na margo delegácie povedal: "Deväť mužov, jedna strana. Žiadna demokracia. Žiadne kvóty na ženy." Vo videu tiež vyjadril znechutenie nad politickým dianím v Nemecku. Po vymenovaní aktuálnych politických tém v krajine zažartoval, že "možno budú prijaté aj povinné homosexuálne manželstvá".

 

V rozhovore pre Deutsche Welle svoje vyjadrenia označil za nedbanlivé, ale odmietol sa priamo ospravedlniť. Oettinger vyhlásil, že pri čínskych diplomatoch použil slangové vyjadrenia, čo vôbec neznamená neúctu k Číne, uviedol portál Politico. Posťažoval sa, že autor videa jeho slová vytrhol z kontextu, a dodal, že mnohí účastníci podujatia na jeho slová reagovali pozitívne. Počas nedele mohli hlasovať používatelia sociálnej siete Twitter a poslanci Európskeho parlamentu o tom, aká reakcia by mala nasledovať po vyhláseniach eurokomisára. Z takmer tisícky hlasujúcich vyjadrilo 73 percent názor, že Oettinger by mal byť zbavený funkcie, a 20 percent si myslí, že by sa mal ospravedlniť, informoval rovnomenný portál.

 

Situácia je o to chúlostivejšia, že nemecký eukomisár je terčom kritiky v čase, keď bol povýšený na post podpredsedu EK, keďže vo funkcii dočasne nahradí odchádzajúcu eurokomisárku Kristalinu Georgievovú. V piatok o tom informoval predseda EK Jean-Claude Juncker. Georgievová mala navyše na starosti rozpočet EÚ, o ktorom práve intenzívne rokujú európske inštitúcie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies