Nemecký ekonóm Sinn sa obáva kolapsu ruskej ekonomiky

NETKY.SK • 3 Január 2015, 14:50 • 2 min
Nemecký ekonóm Sinn sa obáva kolapsu ruskej ekonomiky

MNÍCHOV - Šéf mníchovského ekonomického ústavu Ifo Hans-Werner Sinn varuje pred kolapsom ruskej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse s odvolaním sa na komentár, ktorý Sinn napísal pre najnovšie vydanie nemeckého týždenníka WirtschaftsWoche.
      

Devízové rezervy krajiny vystačia na krytie dlhovej služby Ruskej federácie len dva roky. Podľa Sinna o prebytku devíz z exportu po prepade ceny ropy už nemôže byť ani reči.
      

Ak by sa Rusko chcelo vyhnúť vytváraniu nových dlhov, muselo by drasticky obmedziť dovozy. To by však vyvolalo silný tlak na obyvateľov krajiny. Tým hrozí "nebezpečná destabilizácia ruskej spoločnosti", uviedol autor a dodal, že sa už nedá vylúčiť ani kolaps ruského hospodárstva. Nemal by však dopad len na samotné Rusko, ale pocítili by ho aj francúzske a rakúske banky, ktoré sa tam silno angažujú. A krach by citeľne zasiahol aj nemecký priemysel.
      

Hospodárske sankcie Západu za podiel na ukrajinskej kríze zasiahli ruskú ekonomiku veľmi silno. Vláda predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesne v tomto roku v porovnaní s vlaňajškom asi o 4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona