Nemecký dohľad nad trhom BaFin chce vyšetrovanie celého bývalého vedenia VW

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 08:37 • 2 min
Nemecký dohľad nad trhom BaFin chce vyšetrovanie celého bývalého vedenia VW

BERLÍN - Nemecký úrad pre dohľad nad finančným trhom BaFin požiadal prokuratúru v Braunschweigu o vyšetrovanie celého bývalého predstavenstva automobilky Volkswagen v súvislosti s podozrením z manipulácie trhu. Tej sa predstavitelia firmy mali dopustiť tým, že investorov včas neinformovali o probléme zavádzania spoločnosti pri emisných testoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Žiadosť BaFinu je tvrdým úderom pre súčasné vedenie firmy, výkonného riaditeľa Matthiasa Müllera, ako aj predsedu dozornej rady automobilky Hansa Dietera Pötscha. Obidvaja boli v kritickom období, keď sa kauza dostala na verejnosť, členmi bývalého vedenia. Pötsch bol v tom čase finančným riaditeľom spoločnosti a Müller šéfom automobilky Porsche.

 

V pondelok (20.6.) prokuratúra oznámila, že po žiadosti BaFinu začala vyšetrovanie bývalého výkonného riaditeľa firmy Martina Winterkorna a ešte jedného člena manažmentu (má ním byť šéf značky VW Herbert Diess) práve pre podozrenie z manipulácie trhu. Investori sa totiž o zavádzaní pri emisných testoch dozvedeli až 22. septembra, keď firma podvody v USA oficiálne priznala. Reagovala tak na zistenia americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA), ktorá oznámila, že Volkswagen do státisícov dieselových áut v Spojených štátoch nainštaloval softvér, ktorý počas testovacej fázy dokázal zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka.

 

Podľa zdroja blízkeho informáciám je BaFin presvedčený, že za to, ako firma v rámci škandálu komunikovala, by malo byť brané na zodpovednosť celé bývalé vedenie spoločnosti. Hovorca úradu prokurátora v Braunschweigu Klaus Ziehe odmietol poskytnúť k najnovšej žiadosti BaFinu podrobnosti, dodal však, že vyšetrovanie sa môže rozšíriť, prípadne zúžiť. Samotný BaFin ani Volkswagen sa k informácii nevyjadrili.

 

Už v stredu sa pritom začne výročná schôdzka akcionárov VW. Vedenie Volkswagenu počíta s tým, že akcionári budú chcieť vedieť, kto je zodpovedný za podvody automobilky pri emisných testoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies