Nemecký diplomat odporučil Kyjevu, aby nasledoval príklad vzťahov Fínska s NATO

NETKY.SK • 13 December 2021, 13:39 • 2 min
Nemecký diplomat odporučil Kyjevu, aby nasledoval príklad vzťahov Fínska s NATO

BERLÍN – Šéf Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, nemecký diplomat Wolfgang Ischinger, vyzval Ukrajinu, aby v otázke vzťahov s NATO nasledovala príklad Fínska, ktoré je súčasťou Európskej únie, ale nie je členom aliancie.

slovakia

left justify in out

„Ukrajine by sme z dlhodobého hľadiska mohli odporučiť, aby začala nasledovať príklad od Fínov. Fínsko je členom EÚ, ale nie NATO,“ povedal Ischinger pre Handelsblatt.

 

img

 

Rusko sa podľa neho dlhodobo obáva, že Spojené štáty chcú urobiť Ukrajinu členom NATO, čo je pre Moskvu „červená čiara“. Zároveň teraz nemožno povedať, že Kyjev nikdy nebude prijatý do Severoatlantickej aliancie, poznamenal nemecký diplomat.

 

Ischinger zdôraznil, že „zatiaľ neverí v údajne blížiacu sa ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorej sa niektorí obávajú.“ Nová nemecká vláda by podľa neho mala podporovať rozvoj dialógu medzi EÚ a NATO na jednej strane a Moskvou na strane druhej.

 

Prečítajte si tiežVolodymyr Zelenskyj zvažuje referendum o Donbase

 

Ruský prezident Vladimir Putin predtým označil za alarmujúce vyhlásenia o údajnej blížiacej sa invázii na Ukrajinu. Moskva podľa neho tiež nikdy nebude súhlasiť s tým, že je stranou konfliktu na Ukrajine. Zároveň na fóre Rusko volá hlava štátu povedala, že červenou čiarou pre Moskvu bude rozmiestnenie zbraní na území Ukrajiny a ďalšie hrozby pre bezpečnosť Ruska.

 

img

 

Rusko obvinenia z agresívnych akcií zo strany Západu a Ukrajiny opakovane odmietlo s tým, že nikoho neohrozuje a nemieni na nikoho útočiť a že vyhlásenia o ruskej agresii sa používajú ako zámienka na rozmiestnenie ďalšej vojenskej techniky NATO v blízkosti ruských hraníc. Moskva uviedla, že Rusko pre nikoho nepredstavuje žiadnu hrozbu, ale nebude ignorovať činy potenciálne nebezpečné pre jeho záujmy.

 

Ruské ministerstvo zahraničia predtým poznamenalo, že západné vyhlásenia o ruskej agresii a schopnosti pomôcť Kyjevu brániť sa proti nej, sú vtipné aj nebezpečné.

 

Možno vás zaujme: Joe Biden varoval Vladimira Putina pred ekonomickými sankciami




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies