Nemecký Bayer sa zapojil do výroby vakcíny proti koronavírusu

NETKY.SK • 7 Január 2021, 15:25 • 2 min
Nemecký Bayer sa zapojil do výroby vakcíny proti koronavírusu

V dnešnej dobe už nejde len o samotný vývoj vakcíny. Do popredia sa dostala aj rýchlosť, ako je tá ktorá firma schopná dodať svoj produkt na trh. Vie o tom aj nemecký CureVac, ktorému bude po novom asistovať aj Bayer.

slovakia

left justify in out

CureVac bola medzi prvými 

Nemecká vakcína bola vyvinutá na podobnom princípe ako to bolo v prípade BionTechu Moderny. Dohoda o spolupráci bola podpísaná už počas minulého týždňa. CureVac, ako jedna z troch prvých firiem, ktoré začali pracovať na vývoji prenosu mRNA pri vývoji vakcín, sa z tejto spolupráce ohromne teší.

 

img

 

Súčasťou vakcíny je gén mRNA. Je to v podstate recept pre imunitný systém, ktorý dostane postup, ako sa proti vírusu brániť. Súčasťou vakcíny COVID-19 nie je samotný vírus, ani žiadna jeho časť.

 

Konkurencia bola príliš silná 

CureVac však postupom času začal však v rámci výroby vakcíny výrazne zaostávať. Doterajšie vyjadrenia uvádzajú, že spoločnosť disponuje kapacitou na výrobu 300 miliónov dávok pre tento rok, a ďalších 600 miliónov pre nasledujúci. Len na porovnanie, Pfizer/BioNTech predpokladá, že v roku 2022 poskytne na trh 1,3 miliardy vakcín.

 

Nadšenie aj druhej strany 

Stefan Oelrich, vedúci farmaceutickej divízie spoločnosti Bayer uviedol, že "sme veľmi odhodlaní poskytnúť svoje znalosti na ukončenie tejto celosvetovej pandémie."

 

 

Bayer by sa mal podľa vyjadrení CureVac podieľať na klinických operáciách, samotnej výroby vakcíny ako aj jej distribúcii vo vybraných krajinách.

 

Výhody tejto vakcíny 

Vakcína CureVac má oproti konkurencii určité výhody. Spoločnosť tvrdí, že jej produkt môže zostať stabilný tri mesiace pri normálnych teplotách v chladničke (do 10°C), čo uľahčuje prepravu do krajín bez komplexnej infraštruktúry.

 

img

 

Spoločnosť navyše testuje dávku 12 ml, čo je menej ako polovica veľkosti vakcíny BioNTech / Pfizer. Tá  vyžaduje pri testovaní až 30 ml. Menšia dávka by mohla uľahčiť odoslanie väčšieho množstva vakcín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies