Nemecku sa nepáči, že Francúzsko pomalšie konsoliduje verejné financie

NETKY.SK • 19 Máj 2013, 12:35 • 2 min
Nemecku sa nepáči, že Francúzsko pomalšie konsoliduje verejné financie

BERLÍN - Prezident nemeckej centrálnej banky (Deutsche Bundesbank) Jens Weidmann považuje odklad plnenia fiškálnych cieľov pre Francúzsko za vážny problém, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Francúzsko je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny a má mimoriadnu zodpovednosť. Preto by malo brať vážne pravidlá týkajúce sa konsolidácie verejných financií, v prípade, že rozpočtový deficit je nad povolenou hranicou. "Určite to neposilní dôveryhodnosť nových pravidiel, keď sa hneď na začiatku maximálne vyčerpá flexibilita, ktorá je ich súčasťou," povedal Weidmann v rozhovore pre nemecký týždenník Bild am Sonntag.

"Francúzsko rovnako ako Nemecko majú ako najväčšie ekonomiky eurozóny zodpovednosť za to, aby sa pravidlá znižovania deficitu, vytvorené v minulom roku, brali vážne a aby sa tým vytvorila dôveryhodná perspektíva konsolidácie, ktorú opakovane požaduje Medzinárodný menový fond, predovšetkým keď jeho rozpočtový deficit je stále výrazne nad 3 % hrubého domáceho produktu."

Európska komisia (EK) zmiernila Francúzsku a Španielsku konsolidačné ciele, pretože bojujú s vysokou nezamestnanosťou a ich ekonomiky sa nachádzajú v recesii. Dala obom krajinám o dva roky viac času na zníženie rozpočtového schodku pod 3 % HDP, takže teraz musia stlačiť svoje deficity pod túto hranicu až v roku 2015. To sa stretlo v Nemecku s kritikou. "V žiadnom prípade nemôžeme vzbudiť očakávania, že tieto problémy napokon vyrieši menová politika," varoval Weidmann.

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies