Nemecku hrozí recesia v roku 2023, ak sa ruský plyn zastaví, varujú inštitúty

NETKY.SK • 13 Apríl 2022, 11:52 • 2 min
Nemecku hrozí recesia v roku 2023, ak sa ruský plyn zastaví, varujú inštitúty

BERLÍN - Skupina popredných nemeckých ekonomických inštitútov v stredu znížila svoju prognózu rastu najväčšieho európskeho hospodárstva v tomto roku. A varovala, že v prípade náhleho prerušenia dodávok ruského plynu v polovici apríla, by sa Nemecko na budúci rok prepadlo do recesie. TASR o tom informuje na základe správ AP, DPA a AFP.

slovakia

left justify in out

 

Skupinu tvorí nemecký inštitút pre výskum hospodárstva Ifo, Kielský inštitút pre svetovú ekonomiku IfW Kiel, inštitút pre hospodársky výskum v Halle (IWH) a RWI, inštitút pre hospodársky výskum v Essene.

 

Podľa ich najnovšej predpovede sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka tento rok zvýši len o 2,7 % namiesto o 4,8 %, ktoré predpokladali vlani v auguste, keďže ruská vojna na Ukrajine a problémy v dodávateľských reťazcoch obmedzujú jeho rast.

V minulom roku vzrástol HDP Nemecka o 2,9 %.

 

img

 

Napriek zhoršeniu je prognóza inštitútov pre tento rok stále optimistickejšia ako nedávna predpoveď vládneho panelu nezávislých ekonomických poradcov, podľa ktorej sa HDP v tomto roku zvýši len o 1,8 %.

Inštitúty DIW, Ifo, IfW Kiel, IWH a RWI v spoločnom vyhlásení zároveň upozornili, že náhle prerušenie dodávok ruského plynu v polovici apríla by obmedzilo rast HDP Nemecka na 1,9 % v roku 2022 a stiahlo Nemecko do recesie v roku 2023, pričom odhadli, že jeho HDP by klesol o 2,2 %.

 

Dôvodom revízie výhľadu nemeckej ekonomiky je podľa inštitútov vojna na Ukrajine a "horší než očakávaný priebeh" pandémie nového koronavírusu počas zimy.

V roku 2023 počítajú inštitúty zatiaľ s miernym zrýchlením rastu HDP na 3,1 %. Ich základné predpovede na tento a budúci rok však predpokladajú, že dodávky plynu budú pokračovať a nedôjde k ďalšej eskalácii vojny na Ukrajine.

 

img

 

V prípade prerušenia dodávok energií odhadli "kumulatívnu stratu HDP v rokoch 2022 a 2023 zhruba na 220 miliárd eur.

Nemecko je závislé od plynu z Ruska, ktorý sa podieľa približne 40 % na celkových dodávkach komodity. Vláda pracuje na znížení tejto závislosti, ale tvrdí, že potrebuje čas, aby úplne vyradila ruský plyn, a stavia sa proti okamžitému zastaveniu dodávok.

 

Popredné inštitúty v stredu zároveň varovali politikov, aby boli opatrní pri plánovaní balíčkov pomoci, nech ich opatrenia na zmiernenie vplyvu vysokých cien energií na domácnosti a firmy, ešte viac nezvýšia infláciu.

Popredné inštitúty najnovšie očakávajú priemernú mieru inflácie v tomto roku na úrovni 6,1 %, čo bude najviac za 40 rokov.

Inštitúty pripravujú spoločnú správu dvakrát ročne, na jar a na jeseň.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies