Nemecku hrozí hlboká recesia, ak dôjde k zastaveniu dovozu ruského plynu a ropy

NETKY.SK • 4 Apríl 2022, 11:56 • 2 min
Nemecku hrozí hlboká recesia, ak dôjde k zastaveniu dovozu ruského plynu a ropy

BERLÍN – Nemecku hrozí hlboká recesia, ak dôjde k zastaveniu dovozu alebo dodávok ruského plynu a ropy. Upozornila na to v pondelok popredná nemecká banková lobistická skupina BDB.

slovakia

left justify in out

Najväčšia európska ekonomika je veľmi závislá od dodávok energií z Ruska. Banky v krajine tak podobne ako veľké priemyselné firmy v predchádzajúcich dňoch, vyjadrili tiež veľké obavy z možného narušenia dodávok energií. Christian Sewing, generálny riaditeľ Deutsche Bank a prezident lobistickej skupiny BDB uviedol, že banky očakávajú v tomto roku výrazne pomalší rast hospodárstva, zhruba o 2 % v dôsledku vojny na Ukrajine.

 

img

 

„Situácia bude ešte horšia, ak sa zastaví dovoz alebo dodávky ruskej ropy a zemného plynu. Výraznej recesii v Nemecku by sa potom prakticky nedalo vyhnúť,“ povedal novinárom Sewing. „Otázka vládnych opatrení v rámci pomoci pre firmy a odvetvia by potom bola ešte naliehavejšia,“ povedal.

 

K téme: Zákaz dovozu ruských energií by mohlo uviesť Nemecko do historickej krízy

 

Sewing zároveň opäť vyzval Európsku centrálnu banku (ECB), aby začala konať proti vysokej inflácii. Podľa neho ECB by mala čoskoro ukončiť svoje nákupy aktív a mala by vyslať signál v súvislosti s úrokovými sadzbami. „Signál, ktorý je naliehavo potrebný,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Armáda ČR vyslala na Slovensko 250 vojakov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies