Nemeckú ekonomiku brexit neohrozí, bude pokračovať v raste

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 14:22 • 2 min
Nemeckú ekonomiku brexit neohrozí, bude pokračovať v raste

FRANKFURT NAD MOHANOM - Hlasovanie Britov za odchod z Európskej únie (EÚ) spôsobuje v ekonomike neistotu, globálne hospodárstvo sa nemôže naštartovať.

slovakia

left justify in out

Nemecká ekonomika je síce podľa centrálnej banky (Deutsche Bundesbank) odolná, ale v 2. kvartáli sa jej rast s najväčšou pravdepodobnosťou výrazne spomalil. Informovala o tom agentúra DPA. Bundesbank počíta s tým, že nemecká ekonomika bude aj napriek brexitu pokračovať v raste. Po silnom začiatku roka sa však v 2. kvartáli zrejme ochladila, uviedla Bundesbank vo svojej mesačnej správe.

 

"Základná rastová tendencia je však naďalej silná a v letnom štvrťroku môžeme opäť počítať s výrazným nárastom výkonu celej ekonomiky." Experti centrálnej banky uviedli ako dôvod svojho optimizmu dobrú situáciu na trhu práce, zvyšovanie reálnych miezd a extrémne uvoľnenú menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB).

 

Aktuálne sa dôsledky hlasovania za brexit na nemeckú ekonomiku dajú len ťažko odhadnúť, v najbližšom čase však zrejme zostanú len obmedzené, uviedla Bundesbank. Británia bola vlani piatym najväčším obchodným partnerom Nemecka. Z dôvodu neistoty po referende o vystúpení krajiny z EÚ experti znížili svoje prognózy rastu najväčšej európskej ekonomiky. Bundesbank aktuálne očakáva, že nemecký hrubý domáci produkt (HDP) tento rok stúpne o 1,7 %. V roku 2017 by sa mal zvýšiť o 1,4 %.

 

Podľa Bundesbank pozitívna nálada firiem aj domácností signalizuje, že ochladenie v 2. štvrťroku bolo len dočasné. Centrálna banka počíta s tým, že domáca ekonomika zaznamenala v trojmesačnom období od apríla do konca júna nanajvýš len minimálny nárast.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona