Nemecko zvažuje poskytnutie vojenskej pomoci Iraku, Rakúsko nie

NETKY.SK • 15 August 2014, 14:32 • 2 min
Nemecko zvažuje poskytnutie vojenskej pomoci Iraku, Rakúsko nie

ALT DUVENSTEDT - Nemecké ozbrojené sily začali dnes posielať humanitárnu pomoc na sever Iraku, kde hľadajú útočisko tisíce ľudí, ktorí utiekli pred sunnitskými militantmi z organizácie Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Nemecké ministerstvo obrany zároveň zvažuje, či do oblasti nezačne dodávať aj vojenskú techniku, píše agentúra Reuters.
     

Do mesta Arbíl, metropoly autonómneho regiónu Kurdistan na severe Iraku, už odletelo prvé nemecké lietadlo s nákladom liekov, potravín a prikrývok, pričom na dnešok je naplánovaných ešte niekoľko ďalších letov.
     

"Samozrejme, toto je len začiatok, a my pracujeme na tom, že ak to bude nutné - pričom sa zdá, že asi bude -, pošleme (do Iraku) ďalšiu pomoc," povedala na leteckej základni Hohn na severe Nemecka hovorkyňa ministerstva obrany Ursula von der Leyenová.              
     

"Zároveň rozmýšľame, či bude treba posielať aj výstrojné súčiastky, ako sú prilby a nepriestrelné vesty," uviedla ďalej von der Leyenová. 
     

"Iracká armáda je vycvičená na bojovú techniku z bývalého Sovietskeho zväzu, a tú si aj žiada. Nemecko takéto zbraňové systémy nemá a ani ich nesmie distribuovať," dodala hovorkyňa nemeckého ministerstva obrany.
     

V rozhovore pre nemecký denník Bild však von der Leyenová povedala, že ak nemecké zbrane môžu zabrániť genocíde, tak Nemecko musí pomôcť.
     

V podobnom duchu sa v stredu vyjadril aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý povedal, že Nemecko je pripravené prižmúriť oko nad svojou reštriktívnou legislatívou týkajúcou sa vývozu zbraní a vyzbrojiť Kurdov, ktorí na severe Iraku bojujú proti islamským militantom.
     

Rozdielny postoj k dodávkam zbraní bojujúcim Kurdom dnes zaujal rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz, ktorý pred mimoriadnym zasadaním ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli povedal, že Rakúsko Kurdom zbrane nedodá a zameria sa len na humanitárnu pomoc.
     

"Nechceme sa zúčastňovať na dodávaní zbraní, to nie je pre nás podstatné. Ako viete, nie sme veľkým vývozcom zbraní a nie sme ani vojenská veľmoc. Môžeme pomôcť iným spôsobom, ako je napríklad humanitárna pomoc, a to aj robíme," uviedol Kurz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies