Nemecko zvažuje návrat povinnej vojenskej služby

NETKY.SK • 23 August 2016, 17:28 • 2 min
Nemecko zvažuje návrat povinnej vojenskej služby

BERLÍN - Nemecká vláda zvažuje návrat povinnej vojenskej služby - zrušenej postupne pred piatimi rokmi - kvôli bezpečnostným hrozbám, ktorým krajina čelí. Vyplýva to z dôverného dokumentu, ktorý sa dostal do rúk agentúre DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Návrh je súčasťou pripravovanej stratégie ministerstva vnútra, zameranej na prípravu krajiny pre potenciálne misie NATO a na posilnenie civilnej obrany krajiny. Vláda by sa návrhom mala zaoberať v stredu.
"Útok na nemeckom území, ktorý by si vyžiadal konvenčnú obranu, je nepravdepodobný," uvádza sa v dokumente. Sú však potrebné opatrenia civilnej obrany, pretože "nemožno vylúčiť veľkú bezpečnostnú hrozbu v budúcnosti".


Nemecko zvažuje nové bezpečnostné stratégie po dvoch teroristických útokoch a masovej streľbe z minulého mesiaca, ako aj kvôli napätiu medzi NATO a Ruskom po jeho anexii Krymu a následného vojenského zapojenia sa na východe Ukrajiny.


Súčasťou plánu civilnej obrany je opatrenie, ktoré by vyžadovalo, aby si občania robili zásoby jedla a vody na najmenej desať dní pre využitie v núdzových situáciách. Opozičné strany návrh kritizovali, podľa nich vláda zbytočne vyvoláva u ľudí strach.


Dietmar Bartsch, spolupredseda opozičnej strany Linke, v pondelok povedal, že diskusia o zásobách potravín a vody "vážne znervózni" verejnosť a vyvolá u ľudí nákupnú paniku. Nemecká vláda zrušila v roku 2011 povinnú vojenskú službu s tým, že pre ňu nemá za danej geopolitickej situácie využitie. Už pred jej zrušením sa jej mnohí mladí muži vyhýbali, vyberali si radšej nevojenskú službu v podobe práce v nemocnici či domovoch sociálnej starostlivosti.


Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová sa tento mesiac vyjadrila, že Bundeswehr absolvuje spoločný výcvik so spolkovou políciou s cieľom pripraviť sa na domáce protiteroristické operácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies