Nemecko žiada zverejnenie ruského tzv. čierneho zoznamu

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 17:26 • 2 min
Nemecko žiada zverejnenie ruského tzv. čierneho zoznamu

MOSKVA/KODAŇ/PARÍŽ - Rusko odovzdalo moskovskému zastúpeniu Európskej komisie zoznam 89 zástupcov Európskej únie - politikov, diplomatov a predstaviteľov ozbrojených síl, ktorým v reakcii na sankcie EÚ zakázalo vstup na svoje územie.

slovakia

left justify in out

Podľa Českého rozhlasu o tom informovala fínska televízie YLE.

 

Ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov podľa dnešného vydania francúzskeho denníka Le Monde potvrdil existenciu zoznamu, pričom spresnil, že na ňom "nefigurujú mená lídrov štátov a vlád a vysokopostavených predstaviteľov dotknutých krajín".

 

"Taký zoznam skutočne existuje. A nikto sa naň nedostal náhodou," vyhlásil Čižov pre spravodajskú televíziu Rossija 24.

 

Nemenovaný vysokopostavený diplomat EÚ v rozhovore pre francúzske médiá potvrdil, že v uplynulých mesiacoch Rusko nepovolilo vstup na svoje územie niekoľkým európskym politikom, ale odmieta zverejniť zoznam osôb, voči ktorým uplatňuje sankcie v odvete za opatrenia prijaté EÚ po tom, ako Rusko vlani na jar anektovalo Krymský polostrov patriaci až dovtedy pod správu Ukrajiny.

Zverejnenie zoznamu politikov EÚ, voči ktorým Rusko uplatňuje sankcie, dnes žiadalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, uviedol Le Monde.

 

"EÚ a nemecká vláda sú v tesnom kontakte s Ruskom a žiadajú transparentnosť. Osoby, ktoré sú na zozname, o tom musia vedieť. Majú právo poznať príčiny (zákazu ich vstupu na ruské územie) a odvolať sa," vysvetlil nemecký rezort diplomacie.

 

Ruské úrady naposledy minulú nedeľu odmietli vpustiť na územie Ruska nemeckého poslanca Karla-Georga Wellmanna (CDU-CSU), ktorý je predsedom výboru ukrajinsko-nemeckého priateľstva. Poslanec vtedy prišiel s hypotézou, že jeho meno zrejme figuruje na ruskom tzv. čiernom zozname.

V marci ruské úrady odmietli povoliť vstup skupine západných politikov, ktorí sa chceli zúčastniť na pohrebe zavraždeného opozičného politika Borisa Nemcova. Skutočnosť, že sa tak zrejme stalo v reakcii na sankcie EÚ voči Rusku, pripustil predseda poľského Senátu Bogdan Borusewicz i lotyšská poslankyňa Európskeho parlamentu Sandra Kalnieteová.

 

Podľa nemeckého denníka Bild je na zozname okrem iných aj britský europoslanec a bývalý minister zahraničia a obrany Malcolm Rifkind, predseda belgickej vlády v rokoch 1999-2008 a poslanec Európskeho parlamentu Guy Verhofstadt, český politik a bývalý minister zahraničných vecí ČR Karel Schwarzenberg.

 

V zozname je aj Sandra Kalnieteová, bývalá lotyšská ministerka zahraničných vecí a bývalá európska komisárka, ako aj Robert John Sawers, ktorý pôsobil ako britský diplomat a bol aj šéfom spravodajskej služby MI6.

 

V zozname je aj estónsky minister obrany Urmas Reinsalu, bývalý podpredseda britskej vlády Nick Clegg, ale aj bývalý poľský premiér a bývalý predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek.

Zákaz vycestovať do Ruska má aj predsedníčka frakcie Zelených v europarlamente Rebecca Harmsová, ktorá bola vlani ostrou kritičkou postupu Ruska voči Ukrajine, ako aj jej kolega Daniel Cohn-Bendit, ktorý vyzval na bojkot futbalových majstrovstiev sveta v roku 2018.

 

Na čiernej listine je z Nemecka aj štátna tajomníčka na ministerstve obrany Katrin Suderová, hlavný veliteľ nemeckého vojenského letectva Karl Müllner, či známy politik CSU Bernd Posselt.

 

Agentúra TASS s odvolaním sa na dánsku agentúru Ritzaus Bureau informovala, že na ruskom čiernom zozname sú aj štyria občania Dánska vrátane dvoch bývalých ministrov zahraničných vecí Pera Stiga Möllera a Lene Espersenovej.

 

Zákaz vstupu do Ruska má aj osem občanov Švédska. Je medzi nimi europoslankyňa Anna Maria Corazza Bildtová, jej kolega Gunnar Hökmark, riaditeľ švédskej vojenskej tajnej služby Gunnar Karlsson, vojenský pridelenec pri NATO a EÚ admirál Odd Werin, bývalá ministerka kultúry Lena Adelsohn-Leljerothová, bývalá poslankyňa Marietta de Pourbaix-Lundinová, ako aj Eva Liedströmová Adlerová z úradu na vymáhanie práva a Magnus Söderman, napojený na švédsku neonacistickú stranu.

 

Podľa fínskej televízie YLE sú na zozname aj štyria českí politici: poslanec Európskeho parlamentu Jaromír Štětina, poslanci TOP 09 Karel Schwarzenberg a Marek Ženíšek a bývalý eurokomisár Štefan Füle, informoval dnes Český rozhlas.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona