Nemecko zbrane Kurdom nedodá, Británia chce zintenzívniť pomoc

NETKY.SK • 11 August 2014, 14:01 • 2 min
Nemecko zbrane Kurdom nedodá, Británia chce zintenzívniť pomoc

BERLÍN - Nemecko dnes vyhlásilo, že nedodáva zbrane do oblastí konfliktov.

slovakia

left justify in out

Nemecká vláda tak urobila v reakcii na výzvu prezidenta irackého Kurdistanu Masúda Barzáního, ktorý v nedeľu požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby dodávkami zbraní pomohlo Kurdom bojujúcim v Iraku proti sunnitským militantom z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters.
     

"Táto nemecká vláda - rovnako ako jej predchodkyne - sa drží zásady nevyvážať zbrane do oblastí konfliktov alebo vojnových zón... Cítime zodpovednosť túto zásadu dodržiavať," uviedol na tlačovej konferencii hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.
     

Podľa Seiberta sa Nemecko vo svojej podpore Kurdov, ktorých v Iraku ohrozuje postup sunnitských militantantov z IS, bude sústreďovať na humanitárnu pomoc.
     

V súvislosti s bojom Kurdov proti militantom z IS a irackou humanitárnou krízou sa podľa agentúry AP pod tlakom poslancov z vlastnej Konzervatívnej strany ocitol aj britský premiér David Cameron, ktorého poslanci vyzvali, aby napriek parlamentným prázdninám inicioval mimoriadne zasadanie parlamentu.
     

K hlasom volajúcim po zintenzívnení pomoci Iraku sa pridal aj prominentný člen Konzervatívnej strany a starosta Londýna Boris Johnson, ktorý pre denník Daily Telegraph napísal, že "šíreniu fanatizmu podobného ebole" je treba zabrániť činmi.
     

Bývalý šéf britskej armády Richard Dannat dnes pre televíziu BBC povedal, že v Iraku bude možno nutné nasadiť britské jednotky, ktoré budú riadiť leteckú podporu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies