Nemecko zarobilo na európskej kríze desiatky miliárd eur

NETKY.SK • 18 August 2013, 15:51 • 2 min
Nemecko zarobilo na európskej kríze desiatky miliárd eur

HAMBURG - Nízke úroky a vysoký dopyt po nemeckých štátnych dlhopisoch priniesli do spolkového rozpočtu v priebehu piatich rokov dodatočných takmer 41 mld eur.

slovakia

left justify in out

Nemecko zarobilo na európskej kríze vyše desiatky miliárd eur. Informovala o tom agentúra DPA.

Nízke úroky a vysoký dopyt po nemeckých štátnych dlhopisoch priniesli do spolkového rozpočtu v priebehu piatich rokov dodatočných 40,9 miliardy eur. To znamená, že Berlín takto nepriamo profituje z európskej dlhovej krízy, ktorá spôsobila, že investori prestali dôverovať dlhopisom krízou zasiahnutých krajín a namiesto nich nakupovali nemecké dlhopisy - považované za bezpečný prístav. To vyplýva z odpovede spolkového ministerstva financií na otázku poslanca SPD Joachima Possa, ktorú má k dispozícii nemecký týždenník Der Spiegel.

Ministerstvo vypočítalo túto sumu na základe rozdielu k pôvodne plánovaným číslam týkajúcim sa splácania úrokov dlhopisov v rokoch 2010 až 2014. V priemere kleslo úročenie všetkých nových emisií spolkovej vlády takmer o jeden percentuálny bod.

Úspory z dôvodu poklesu úročenia dlhu a neočakávane vysoké daňové príjmy vďaka priaznivému vývoju ekonomiky tiež spôsobili, že verejný dlh je nižší, než sa očakávalo. Podľa správy ministerstva financií nová zadlženosť bola v rokoch 2010 až 2012 o 73 miliárd eur nižšia, ako sa predpokladalo.

Proti úsporám stoja podľa ministerstva financií doterajšie náklady v súvislosti s krízou vo výške 599 miliónov eur. Tu však hrozí, že náklady sa zvýšia. Napríklad druhý odpis gréckeho dlhu, ktorý nemecká vláda odmieta, by podľa odhadu ekonómov mohol Berlínu spôsobiť straty v dvojcifernej miliardovej výške.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona