Nemecko zamietlo žiadosť Egypta - socha kráľovnej Nefertiti zostane v Berlíne

NETKY.SK • 25 Január 2011, 08:27 • 2 min
Nemecko zamietlo žiadosť Egypta - socha kráľovnej Nefertiti zostane v Berlíne

Nemecko zamietlo žiadosť Egypta - socha kráľovnej Nefertiti zostane v Berlíne

slovakia

left justify in out

img

Nemecko dnes odmietlo egyptskú žiadosť o vrátenie 3300-rokov starej busty kráľovnej Nefertiti, ktorá je jednou z hlavných turistických atrakcií Berlína.
      Štátny minister pre kultúru Bernd Neumann uviedol, že Egypt nemá právny nárok na sochu, ktorá je právoplatne v nemeckom vlastníctve.
      List so žiadosťou adresovaný Pruskej nadácii pre kultúrne dedičstvo, ktorá prevádzkuje berlínske Egyptské múzeum, podpísal šéf egyptskej Najvyššej rady pre pamiatky Zahí Hawás. Jeho post je na úrovni námestníka ministra kultúry.
      List teda nepodpísal egyptský premiér ani člen kabinetu. Znamená to, že niet žiadnej oficiálnej žiadosti zo strany Egypta, uviedol Neumannov hovorca. Dodal, že nadácia odpovie egyptskej strane podľa pokynov vlády. Nefertiti zostane v Berlíne, konštatoval hovorca.
      Busta, pochádzajúca zo 14. storočia pred n.l., je na čele egyptského zoznamu pamiatok, vyvezených počas koloniálnej éry a neskôr do zahraničia, ktoré chce krajina teraz získať späť.
      Generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Hawás dnes oznámil, že Káhira zaslala nemeckým úradom oficiálnu žiadosť.
      Päťdesiatcentimetrová busta Nefertiti sa našla v roku 1912 v lokalite Tell el-Amarna počas vykopávok pod vedením nemeckého archeológa Ludwiga Borchardta.
      Egypt tvrdí, že socha bola vyvezená z krajiny na základe podvodných dokumentov.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies