Nemecko začína letecké operácie proti Islamskému štátu v Sýrii

NETKY.SK • 8 Január 2016, 10:21 • 2 min
Nemecko začína letecké operácie proti Islamskému štátu v Sýrii

ISTANBUL - Nemecká armáda má začať dnes nasadzovať svoje lietadlá typu Tornado na prieskumné lety v Sýrii so zameraním proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS). O misii, schválenej v decembri nemeckým parlamentom, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa nemenovaného armádneho hovorcu ide o začiatočnú fázu s dvoma lietadlami Tornado, ktoré majú vzlietnuť jedenkrát za deň zo základne NATO v tureckom Incirliku. Táto frekvencia sa však môže časom zvyšovať.

 

V Incirliku na juhu Turecka sa od utorka nachádzajú štyri nemecké "tornáda", ku ktorým by mali pribudnúť ďalšie dve v polovici januára. Tieto viacúčelové lietadlá majú v Sýrii slúžiť iba na prieskumné účely a pozície IS tak nebudú bombardovať.

 

Nemecko nasadzovaním svojich síl na Blízkom východe podporuje medzinárodnú vojenskú koalíciu proti IS. Táto sunnitská džihádistická skupina stále ovláda veľké časti Sýrie a Iraku, kde v roku 2014 vyhlásila svoj kalifát.

 

Nemecký Bundestag odsúhlasil vyslanie najviac 1200 vojakov do boja proti IS v rámci odozvy na teroristické útoky v Paríži z 13. novembra, ku ktorým sa táto skupina prihlásila. Okrem vojakov a lietadiel Tornado plánuje nemecká vláda nasadiť do misie proti IS aj ďalšie lietadlá slúžiace na tankovanie, fregatu a sledovacie družice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona