Nemecko začalo vydávať nové preukazy totožnosti s elektronickým čipom

NETKY.SK • 2 November 2010, 08:57 • 2 min
Nemecko začalo vydávať nové preukazy totožnosti s elektronickým čipom

Nemecko začalo vydávať nové preukazy totožnosti s elektronickým čipom

slovakia

left justify in out

Nemecko začalo dnes vydávať nové preukazy totožnosti, podobné platobným kartám a vybavené elektronickým čipom. Ich kritici tvrdia, že plastovú kartu môžu ľahko zneužiť hakeri a podvodníci, ale podľa vlády má množstvo ochranných prvkov.
      Staré preukazy totožnosti, vyrobené z papiera v laminátovom obale, budú vyraďované postupne, ako bude končiť ich platnosť. V obehu teda budú ešte niekoľko rokov.
      Nemci stáli minulý týždeň v radoch, aby si na úradoch vybavili či predĺžili preukaz totožnosti v starom formáte - či už preto, že sa obávajú novej technológie, alebo preto, že je lacnejší. Poplatok za starý preukaz bol osem eur, za nový preukaz totožnosti zaplatia 28,80 eura.
      Čip na novom preukaze totožnosti obsahuje elektronickú verziu snímky držiteľa preukazu, jeho meno, adresu a číslo preukazu. Môže obsahovať aj jeho digitálny podpis, potrebný na uzatváranie záväzných zmlúv on-line.  
      Dva policajné zväzy a skupina hakerov, nazývajúca sa Chaos Computer Club, varovali, že preukazy možno zneužiť na krádež totožnosti cez osobné počítače, ktoré nemajú moderný antivírus a firewall.
      Nemecký zväz elektronického priemyslu Bitkom kritizoval vládu za nedostatočnú osvetu verejnosti, ktorá sa nových preukazov bojí. "Mali rozpočet na marketing. Mali tie peniaze využiť," vyhlásil Dieter Kempf v rozhlasovom rozhovore.
      Občania Nemecka dostávajú preukaz totožnosti vo veku 16 rokov, sú povinní nosiť ho pri sebe a na požiadanie sa ním preukázať. Cudzinci s trvalým pobytom v Nemecku majú iné preukazy, neskôr by tieto čipové karty mali dostať aj oni.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies