Nemecko vyzvalo Rijád a Teherán, aby sa zamerali na spoločný boj proti IS

NETKY.SK • 5 Január 2016, 11:01 • 2 min
Nemecko vyzvalo Rijád a Teherán, aby sa zamerali na spoločný boj proti IS

BERN/BERLÍN - Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že po hromadnej poprave v Saudskej Arábii si predvolalo saudskoarabského chargé d'affaires, aby znovu vyjadrilo svoj nesúhlas s trestom smrti za akýchkoľvek okolností. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Švajčiarske ministerstvo vo vyhlásení s pondelkovým dátumom uviedlo, že "tieto hromadné popravy prinášajú riziko oživenia napätia medzi náboženskými odnožami, ktoré už v tejto oblasti sveta pripravili o život mnoho ľudí".

 

Ministerstvo zdôraznilo, že je dôležité urobiť všetko pre oslabenie napätia a "zdržať sa provokácií". Švajčiarsky krok nasledoval po poprave významného opozičného šiitského duchovného Nimra an-Nimra a ďalších 46 ľudí v Saudskej Arábii v sobotu 2. januára. Saudská Arábia prerušila v nedeľu večer diplomatické vzťahy s Iránom, niekoľko hodín po tom, ako protestujúci vtrhli na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne, založili tam požiar a demolovali zariadenie. Demonštranti protestovali proti poprave klerika.

 

Saudská Arábia a Irán by mali zabudnúť na vzájomné odlišnosti a sústrediť sa na boj proti militantnej organizácii Islamský štát (IS) - dlhujú to medzinárodnému spoločenstvu, povedal pre dnešné vydanie denníka Bild nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

 

Šéf nemeckej diplomacie podľa agentúry Reuters vyzval obe krajiny, aby prejavili zodpovednosť a zamerali sa na upokojovanie regiónu a na boj proti extrémistickému Islamskému štátu. "Dúfam, že turbulencie sa čoskoro skončia, rozum prevládne a Rijád s Teheránom sa zamerajú na to, čo je skutočne dôležité - na utlmovanie vojenských konfliktov, na presadzovanie politických riešení v Sýrii, Jemene a inde. Tak podpília konár pod Islamským štátom," povedal v interview pre Bild Steinmeier.

 

"Celý Blízky východ, zvlášť Saudská Arábia a Irán, nám to dlhuje. Medzinárodné spoločenstvo už roky intenzívne pracuje na tom, aby prinieslo mier do vzájomne súvisiacich konfliktov v regióne," dodal šéf nemeckej diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona