Nemecko vyzvalo Maďarsko a Poľsko, aby podporili dlhodobý rozpočet EÚ. Inak na to doplatia pandémiou najzasiahnutejšie krajiny

NETKY.SK • 18 November 2020, 06:27 • 2 min
Nemecko vyzvalo Maďarsko a Poľsko, aby podporili dlhodobý rozpočet EÚ. Inak na to doplatia pandémiou najzasiahnutejšie krajiny

BRUSEL - Nemecko ako predsedajúci štát Európskej únie vyzvalo všetky členské štáty, aby prekonali nezhody a ukončili patovú situáciu pri schvaľovaní únijného rozpočtu a programu stimulov po pandémii koronavírusu v celkovej hodnote zhruba 1,8 bilióna eur.

slovakia

left justify in out

Rozpočtový rámec únie na ďalšie sedemročné obdobie, ako aj Európsky fond obnovy v pondelok zablokovali Poľsko a Maďarsko„Nemožno strácať čas,“ vyhlásil minister pre európske záležitosti Michael Roth s tým, že sociálne a ekonomické dopady pandémie zostávajú pre vládu v Berlíne prioritou šesťmesačného predsedníctva.

 

Maďarsko a Poľsko požadujú, to čo sami nedodržiavajú
„Musíme zabezpečiť, aby sa peniaze dostali čo najrýchlejšie tam, kde sú potrebné. Naši občania vo všetkých členských štátoch počítajú s našou podporou. Ďalšie zdržanie nemožno ospravedlniť,“ zdôraznil minister. Členské štáty preto vyzval, aby konali „rýchlo a v duchu solidarity“.

Poľsko a Maďarsko v pondelok zablokovali prijatie rozpočtu EÚ na najbližšie sedemročné obdobie. Obe krajiny totiž prišli s požiadavkou, aby bolo vyplácanie peňazí z európskych fondov viazané na dodržiavanie zásad právneho štátu.

 

img

 

Pre schválenie je potrebný jednomyseľný súhlas vyslancov všetkých 27 členských štátov. Varšava a Budapešť rovnako vetovali aj európsky plán obnovy po koronakríze v objeme 1,8 bilióna eur.

 

Súvisiaci článok: Poľský minister vyzýva, aby Poliaci vetovali rozpočet EÚ. Podľa ľavičiarov minister argumentačne klame

 

Hrozí rozpočtové provizórium
O zámere využiť právo veta informoval v predstihu maďarský premiér Viktor Orbán v liste. Ten adresoval nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, šéfke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi.

Komisia uviedla, že na odpovedi pracuje. Roth poznamenal, že Nemecko bude pokračovať v rokovaniach s cieľom „prekonať zostávajúce politické prekážky“. „Našim cieľom zostáva čo najskôr ukončiť tieto veľmi náročné rokovania,“ zdôraznil minister.

 

img

Bez dohody na tomto kľúčovom rámcovom pláne hrozí, že EÚ začne od budúceho roka fungovať v rozpočtovom provizóriu. Pandémiou najviac postihnuté krajiny ako Taliansko a Španielsko, ktoré čakajú na pomoc z fondu obnovy, ju zase nemusia dostať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vyjednávači Rady EÚ a europarlamentu sa dohodli na dlhodobom rozpočte. Peniaze pôjdu na pomoc občanom, ktorých zasiahla pandémia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies