Nemecko vyzvalo krajiny V4, aby súhlasili s prerozdelením migrantov

NETKY.SK • 11 September 2015, 14:20 • 2 min
Nemecko vyzvalo krajiny V4, aby súhlasili s prerozdelením migrantov

PRAHA - Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes na rokovaní s kolegami z Vyšehradskej skupiny (V4) v Prahe zdôraznil, že Európska únia sa musí dohodnúť na spravodlivom mechanizme prerozdeľovania prichádzajúcich utečencov.

slovakia

left justify in out

Podľa Steinmeiera nemôže celé bremeno utečeneckej krízy niesť len jedna krajina, ale je potrebné nájsť riešenie založené na európskej solidarite, informuje agentúra Reuters.

 

Steinmeier v tejto súvislosti varoval, že len počas nadchádzajúceho víkendu príde do Nemecka ďalších 40.000 migrantov.

 

"Len na základe týchto čísel si dokážete predstaviť, že i napriek ochote obyvateľov Nemecka sú (naše) možnosti čím ďalej menšie," povedal na tlačovej konferencii po skončení pražských rokovaní Steinmeier, ktorého citoval spravodajský server Novinky.cz.

 

Nemecký minister však varoval, že radikálne opatrenia, napríklad uzatváranie hraníc Schengenu, v skutočnosti nič neriešia.

 

Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek zopakoval stanovisko ČR, že treba zaistiť dôslednú ochranu vonkajšej hranice EÚ, odlíšiť legitímnych utečencov od ekonomických migrantov a pracovať na návratovej politike.

 

V českej metropole dnes rokovali šéfovia diplomacie krajín Vyšehradskej štvorky, Nemecka a Luxemburska. Slovensko na rozhovoroch zastupoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Hlavnou témou bol vývoj migračnej krízy v Európe s dôrazom na nový balík návrhov predložených Európskou komisiou.

 

Ministri vnútra EÚ budú v pondelok v Bruseli rokovať o navrhovanom prerozdelení migrantov medzi jednotlivé členské štáty EÚ. Krajiny V4 stále odmietajú rozdeľovanie migrantov na základe povinných kvót.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies