Nemecko vyšle do USA delegáciu ohľadom odpočúvania Merkelovej telefónu

NETKY.SK • 24 Október 2013, 18:31 • 2 min
Nemecko vyšle do USA delegáciu ohľadom odpočúvania Merkelovej telefónu

BERLÍN - Nemecko vyšle na budúci týždeň delegáciu do Spojených štátov v súvislosti s podozreniami, že americké tajné služby odpočúvali mobilný telefón kancelárky Angely Merkelovej. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to nemecký poslanec Hartfrid Wolff po skončení brífingu šéfa kancelárkinho úradu Ronalda Pofallu, ktorý sa konal za zatvorenými dverami pre parlamentnú komisiu na kontrolu výzvedných služieb. Samotný Pofalla sa však na následnej tlačovej konferencii o plánovanom vyslaní delegácie nezmienil. Na brífingu neodzneli mená žiadnych konkrétnych osôb, ktoré by sa mali na výjazde zúčastniť, ani s kým by sa mali v USA stretnúť. Wolff odchádza z politiky, pretože ako člen Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorá v septembrových voľbách stratila dve tretiny svojich hlasov, prišiel o parlamentné kreslo.

Merkelová dnes uviedla, že jej obavy ohľadom špionážneho škandálu USA sa netýkajú jej vlastného súkromia, ale bezpečnosti všetkých Nemcov. "Táto záležitosť nie je primárne o mne, ale najmä o občanoch," povedala kancelárka. Dôvera medzi Nemeckom a Spojenými štátmi sa bude musieť teraz vybudovať odznova, dodala. "Sme spojencami, avšak spojenectvo môže existovať len vtedy, ak medzi jednotlivými členmi existuje vzájomná dôvera," podotkla Merkelová po príchode na summit Európskej únie v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies