Nemecko vyslalo na rokovania do Turecka vysokého vládneho predstaviteľa

NETKY.SK • 8 August 2016, 16:03 • 2 min
Nemecko vyslalo na rokovania do Turecka vysokého vládneho predstaviteľa

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier vyslal dnes štátneho tajomníka svojho rezortu Markusa Ederera do Turecka na rokovania, ktoré sa budú týkať dôsledkov tamojšieho neúspešného pokusu o prevrat.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia zastupujúcej hovorkyne Steinmeierovho rezortu Sawsan Chebliovej, ktorú citovala agentúra DPA, považuje Berlín za "dôležité nadviazať priamy rozhovor s Tureckom" a nekomunikovať spolu iba "cez megafóny a mikrofóny". Ederer absolvuje v Ankare stretnutia na pôde ministerstva zahraničných vecí a parlamentu, kde má vyjadriť Turkom solidaritu, ale zároveň aj trvať na dodržiavaní zásad právneho štátu v rámci postupov ohľadne zmareného prevratu z polovice júla.

 

Podľa Chebliovej sa dnešné rokovania pravdepodobne dotknú aj udalosti spred pokusu o prevrat, keď Ankara neumožnila poslancom Spolkového snemu navštíviť nemeckých vojakov slúžiacich na leteckej základni Incirlik v južnej časti Turecka. Stalo sa tak po tom, ako Bundestag začiatkom júna prijal sporné uznesenie, označujúce masové zabíjanie Arménov osmanskými Turkami z rokov 1915-1916 za genocídu.

 

Ďalšia cesta nemeckých poslancov na základňu Incirlik je naplánovaná na začiatok októbra. Tureckú vládu rozhorčila kritika európskych predstaviteľov ohľadne čistiek po nevydarenom pokuse o prevrat, pričom tiež obvinila Západ z nedostatočnej podpory. Podľa vyjadrenia Chebliovej, ktoré citovala agentúra AP, vyslaný štátny tajomník v Ankare ubezpečí, že Nemecko "je solidárne s Tureckom a vie, akej situácii čelilo".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies