Nemecko vyjadrilo obavy z dĺžky výnimočného stavu vyhláseného v Turecku

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 11:18 • 2 min
Nemecko vyjadrilo obavy z dĺžky výnimočného stavu vyhláseného v Turecku

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes vyhlásil, že výnimočný stav v Turecku by mal zostať v platnosti iba tak dlho, ako je "absolútne nevyhnutné".

slovakia

left justify in out

Je dôležité, aby "vláda zákona a zmysel pre primeranosť" zostali zachované, povedal iba deň nato, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil po pokuse o prevrat v krajine na tri mesiace výnimočný stav.

 

Podľa Steinmeiera je v záujme Turecka "zachovať výnimočný stav iba tak dlho, ako je absolútne nevyhnutné, a potom ho okamžite ukončiť", citovala ho tlačová agentúra AP.

 

Erdogan, ktorého obviňovali z autokratického správania sa už pred tvrdými opatreniami z tohto týždňa, vyhlásil, že výnimočný stav bude čeliť hrozbám namiereným proti Turecku.

 

Steinmeier zdôraznil, že zasahovať by sa malo iba proti tým, u ktorých "sa dokázala účasť na stíhateľných činoch" a nie "údajný politický postoj".

 

Turecko sa dnes prebudilo do prvého celého dňa vo výnimočnom stave. V uliciach Istanbulu však "všetko vyzerá normálne", povedal jeden z jeho obyvateľov agentúre DPA. Ľudia cestovali do práce alebo popíjali tak ako vždy kávu v pouličných kaviarňach.

 

Vicepremiér Mehmet Šimšek tvrdí, že výnimočný stav neobmedzí základné slobody, ako sú sloboda pohybu, zhromažďovania a tlače.

 

Parlament, v ktorom má rozhodujúce slovo Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), sa dnes stretne, aby prehodnotil výnimočný stav.

 

Starosta Istanbulu Kadir Topbaš povedal tento týždeň davu ľudí na centrálnom námestí Taksim, že nariadil, aby boli mŕtvi zradcovia, ktorí plánovali prevrat, pochovaní na osobitnom mieste, bokom o ostatných. Miesto nazval "cintorínom zradcov". "Každý, kto toto miesto navštívi, ich bude preklínať a oni nebudú môcť pokojne odpočívať vo svojich hroboch," citoval ho v stredu večer denník Hürriyet.

 

Niektorí Turci oslavovali v stredu večer v uliciach neúspech pučistov, ale viacerí si rušili svoje účty na sociálnych sieťach v obave z možných represálií. Obavy vyjadrili aj opoziční politici. Poslanec Ziya Pir z prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP) uviedol, že mnohé opozičné frakcie sa "obávajú lynčovania".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona