ŠOKUJÚCE: Nemecko vyhodnotilo straty Európskej únie z protiruských sankcií

NETKY.SK • 11 December 2020, 15:41 • 2 min
ŠOKUJÚCE: Nemecko vyhodnotilo straty Európskej únie z protiruských sankcií

BERLÍN - Nemecko a Európska únia každoročne prichádzajú o miliardy eur kvôli reštriktívnym opatreniam voči Moskve, uviedol Gregor Berghausen, šéf Düsseldorfskej obchodnej a priemyselnej komory (CCI).

slovakia

left justify in out

Ekonomický inštitút IFO v Mníchove predtým predstavil štúdiu na objednávku Düsseldorfskej obchodnej a priemyselnej komory, v ktorej odborníci skúmali dôsledky sankcií EÚ a USA, ako aj protiopatrenia Ruska pre ekonomiky Nemecka a Európy.

 

Štúdia, ktorej text má k dispozícii RIA Novosti, naznačuje, že zrušenie reštriktívnych opatrení EÚ voči Moskve by bolo pre nemecké spoločnosti, hlavne na východe Nemecka, nákladovo efektívnejšie. To je, ako sa uvádza v dokumente, spôsobené „intenzitou obchodných vzťahov“ medzi východným Nemeckom a Ruskom. Autori štúdie sa teda domnievajú, že zrušenie sankcií „by mohlo prispieť k zosúladeniu Východu s ekonomicky silnejším Západom“. Obzvlášť v Sasku sa obmedzenia dotkli viac ako 60 percent opýtaných obchodných spoločnosti.

 

 

„Nemecko podľa štúdie prichádza ročne o 5,4 miliardy eur, a to sa deje každý rok...Musím povedať, že je to veľa, na úrovne EÚ je to už 20 miliárd,“ uviedol Berghausen a dodal, že „len v samotnom regióne Dusseldorf to je 318 miliónov eur“ ročne.

 

Šéf obchodnej a priemyselnej komory dodal, že ekonomika je podriadená politickým rozhodnutiam ohľadom sankcií proti Moskve, ale „je potrebné zaoberať sa tým, čo to znamená pre obchod s Ruskom, čo je pre Düsseldorf veľmi dôležité“. Zdôraznil, že úzka spolupráca s partnermi v Moskve, vrátane 20-ročnej spolupráci prostredníctvom obchodných a priemyselných komôr, je „obzvlášť ovplyvnená“ reštriktívnymi opatreniami.

 

„Prakticky ročne stratíme týchto 318 miliónov," zdôraznil Berghausen.

 

 

Vzťahy medzi Moskvou a Západom sa zhoršili v dôsledku situácie na Ukrajine a okolo Krymu, ktorý sa po referende na polostrove opäť spojil s Ruskom. Moskva bola obvinená zo zasahovania a boli na ňu uvalené sankcie, Rusko zaviedlo odvetné sankcie a nastavilo kurz zámeny dovozu.

 

Ruské orgány tiež opakovane poznamenávali, že hovoriť s Moskvou v jazyku sankcií je kontraproduktívne. Rusko opakovane zdôrazňovalo, že sa nezúčastňuje na konflikte na Ukrajine a nie je predmetom minských dohôd o urovnaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies