Nemecko vyhlásilo pátranie po vyše tristo islamistoch, ktorý sa bezprostredne pohybujú po krajine

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 06:34 • 2 min
Nemecko vyhlásilo pátranie po vyše tristo islamistoch, ktorý sa bezprostredne pohybujú po krajine

BERLÍN - Na území Nemecka sa v súčasnosti nachádza na slobode 351 islamistov, na ktorých je vydaný platný zatykač.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z odpovede spolkovej vlády v Berlíne na písomnú interpeláciu opozičných Zelených v Spolkovom sneme, ktorej obsah má k dispozícii Severonemecký rozhlas (NDR). Iba časť z hľadaných islamistov čelí podozreniu z teroristických aktivít vrátane formovania teroristického zoskupenia alebo prípravy teroristického útoku.

 

Časť z nich je medzi hľadanými pre trestné činy ako napríklad nebezpečné ublíženie na zdraví, obchodovanie s drogami alebo lúpeže, nie však pre politicky motivované skutky. Nič to však nemení na emotívnej reakcii hovorkyne Zelených pre vnútorné otázky Irene Mihalicovej, podľa slov ktorej si pri skúmaní profilov atentátnikov uplynulých rokov možno všimnúť, že polícia väčšinu z nich spájala pôvodne práve s bežnou, menšou kriminalitou.

 

Mihalicová svoje tvrdenie ilustrovala na príklade atentátnika z berlínskeho vianočného trhu Anisa Amriho, ktorého nebezpečnosť zodpovední evidentne podcenili. Kriticky hodnotil počet hľadaných osôb z radov islamistov aj predstaviteľ Zväzu nemeckých kriminalistov Ulf Küch. Skúsenosť z posledných rokov ukazuje jasnú spojitosť medzi islamistickými teroristami a prostredím malej kriminality.

 

Takmer všetci sa tam predtým objavili. Neuplatniť zatykače na tieto osoby v praxi je preto nedbanlivosť, vyplynulo z jeho slov. Na otázku magazínu NDR Panorama 3 o príčinách nezadržania hľadaných islamistov reagovali zodpovední slovami, že sa tieto osoby často zdržiavajú buď v zahraničí alebo miesto ich pobytu nie je známe. Spolkové ministerstvo vnútra však neodpovedalo na otázku, koľkí z hľadaných sa reálne nachádzajú ešte na území spolkovej republiky.

 

Medzi hľadanými je však aj stovka osôb, ktoré patria do kategórie nebezpečných schopných realizácie teroristických útokov a ďalších sedem tzv. relevantných osôb z ich okolia. Ani v tejto kategórii však nie je známy pomer medzi tými, ktorí sú v zahraničí a tými, ktorí sú na nemeckom území.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies