Nemecko vo finále miernym favoritom, Argentína chce tretí titul

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 12:50 • 2 min
Nemecko vo finále miernym favoritom, Argentína chce tretí titul

RIO DE JANEIRO - Po mesiaci sa futbaloví fanúšikovia dočkali, v nedeľu 13. júla vyvrcholia futbalové majstrovstvá sveta v Brazílii, ktoré sa začali 12. júna, rozhodujúcim súbojom o trofej.

slovakia

left justify in out

Vo finále jubilejného XX. svetového šampionátu sa predstavia Nemecko a Argentína, teda dva tímy, ktoré už pred MS 2014 boli medzi tromi ašpirantami na primát vo všetkých renomovaných stávkových kanceláriách i v očiach odborníkov. Tretím do partie bola domáca Brazília, ktorá však v semifinále úplne "vyhorela" práve s Nemeckom. Finále je na programe na slávnej Maracane v Riu de Janeiro s úvodným výkopom o 21.00 h SELČ.

 

V prípade víťazstva získajú Argentínčania tretí titul majstra sveta, predtým dominovali doma v roku 1978 a fenomenálny Diego Maradona ich k nemu priviedol aj na šampionáte 1986 v Mexiku. Nemci by si pripísali štvrtý primát a dotiahli by sa na druhých v historickej štatistike Talianov. Prví sú v tejto bilancii Brazílčania s piatimi titulmi. Nemci majú na konte celkové prvenstvá z rokov 1954, 1974 a 1990. Argentína a Nemecko sa stretli vo finále MS dvakrát. V spomenutom Mexiku zvíťazili Juhoameričania 3:2, o štyri roky neskôr v Taliansku sa z úspechu 1:0 tešil európsky tím. 

 

Oba národné výbery mali úplne odlišnú cestu do finále. Zatiaľ čo Nemci rozdrvili domácich Brazílčanov v utorňajšom semifinále jednoznačne 7:1, Argentínčania potrebovali na postup v stredajšom súboji s Holanďanmi až úspešne zvládnutý rozstrel zo značky pokutového kopu. Práve deň voľna navyše a skutočnosť, že Philipp Lahm a spol. nemuseli absolvovať predĺženie sa môže prejaviť v nedeľňajšom meraní síl. "Nemci už veľakrát v histórii ukázali fyzickú, taktickú i mentálnu vyspelosť a vždy mali v kádri hráčov s juhoamerickým poňatím hry. Čaká nás nesmierne náročný zápas. Miernou výhodou nášho rivala môže byť, že nehral predĺženie a my sme absolvovali zápas až deň po ňom," ponosoval sa tréner "albicelestes" Alejandro Sabella. Nemci veria, že napriek ich jednoznačnému triumfu nad Brazílčanmi bude publikum v nedeľňajšom finále na ich strane. Očakáva sa, že rozhodujúci súboj bude v hľadisku sledovať prevažne fanúšikovia "kanárikov", ktorí si kúpili vstupenky očakávaní, že na Maracane uvidia svojich miláčikov. "Dúfame v podporu Brazílčanov. Ich reakcia po našom víťazstve v semifinále bola nádherná. Tešíme sa na ďalšie stretnutie proti juhoamerickému tímu. Naši hráči sa už nevedia dočkať," uviedol asistent hlavného trénera Nemecka Hansi Flick. 

 

Zverenci Joachima Löwa dali v šiestich dueloch na šampionáte už 17 gólov, ich fináloví súperi len osem. Juhoameričania pritom vo všetkých piatich víťazných súbojoch uspeli najtesnejším rozdielom a v semifinále potrebovali na postup až penalty. Až polovicu zásahov juhoamerického mužstva dal fenomenálny útočník FC Barcelona Messi, Nemcov ťahá päťgólový strelec Thomas Müller, ale úctu si zaslúži aj André Schürrle, ktorý ako striedajúci hráč dosiahol už tri "trefy", autor dvoch gólov stopér Mats Hummels, ale najmä Miroslav Klose. Útočník talianskeho klubu Lazio Rím sa dvoma gólmi na MS 2014 stal najlepším strelcom v histórii na svetových šampionátoch, celkovo skóroval na najvýznamnejšom futbalovom podujatí už 16-krát. O jeden gól menej má na konte Brazílčan Ronaldo, ten však už ukončil aktívnu kariéru. 

 

Miernym favoritom na finálový úspech je zásluhou presvedčivejších výkonov počas celého turnaja Nemecko. Odborníci tiež označujú nadchádzajúci zápas ako súboj najlepšieho futbalistu planéty (Messiho) s najkomplexnejším národným mužstvom na svete. V prospech európskeho tímu hovorí najmä pozícia gólmana, výkony Manuela Neuera sú ozdobou šampionátu, zatiaľ čo jeho konkurent Sergio Romero takmer počas celej nedávno skončenej ligovej sezóny len zohrieval lavičku náhradníkov vo francúzskom klube AS Monaco, a to sa na ňom prejavilo aj na MS 2014. Zatiaľ "nevyrobil" žiadny nehorázny lapsus, ale cítiť z neho neistotu, pri niektorých zákrokoch nepôsobil presvedčivo. Argentínčanom bude navyše chýbať aj druhá najväčšia hviezda krídelník Realu Madrid Ángel Di María. Juhoameričania dúfajú, že sa zázračne zotaví zo zranenia stehna a nastúpi vo finále, ale jeho účasť je len v rovine teórie. 

Predpokladané zostavy: 
Nemecko: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger, Khedira - Th. Müller, Kroos, Mesut Özil - Klose 
Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Biglia, Mascherano, Enzo Pérez - Higuaín, Messi, Agüero 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies