Nemecko vlani evidovalo najvyššiu migráciu za 20 rokov

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 15:50 • 2 min
Nemecko vlani evidovalo najvyššiu migráciu za 20 rokov

BERLÍN - Nemecko vlani evidovalo najvyššiu čistú migráciu za posledných 20 rokov. Dôvodom je rastúci počet prisťahovalcov zo štátov eurozóny, ktoré postihla dlhová kríza, teda Španielska a Talianska.

slovakia

left justify in out

Migráciu tiež ovplyvnil aj pokračujúci prílev Poliakov. Čistá migrácia, ktorá je rozdielom medzi celkovou imigráciou a emigráciou, vzrástla za rok o 437 tis. ľudí. Vyplýva to z údajov nemeckého štatistického úradu. 

 

Najviac imigrantov prišlo v roku 2013 z Poľska, pričom ročná čistá migrácia predstavovala 72 tis. ľudí. Počet prisťahovalcov z Talianska vzrástol približne o 52 percent, čo predstavuje ročný nárast o 32 tis. ľudí. Zo Španielska sa do najväčšej európskej ekonomiky prisťahovalo o 19 percent alebo o 22 tis. viac ľudí. Migrácia ľudí z Grécka, kde dlhová kríza začala, však klesla o 9 percent. 

 

Nemecko väčšinou ťaží z migrácie. Podľa vládnych údajov bude v roku 2050 tretina obyvateľov nad 65 rokov. Očakáva sa, že domáca populácia sa zmenší o štvrtinu. Problémom je však zneužívanie nemeckého sociálneho systému. Nemecko pripravilo návrh zákona, na základe ktorého by neplatilo dávky v nezamestnanosti tým občanom EÚ, ktorí si v krajine iba hľadajú prácu. Informoval o tom nemecký Der Spiegel, pričom sa odvolal na vyjadrenia kancelárky Angely Merkelovej. Právny poradca Európskeho súdneho dvoru uviedol, že Nemecko by mohlo odmietnuť platiť niektoré sociálne dávky občanom inej krajiny EÚ, ak by prišli do Nemecka iba poberať benefity. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona