Nemecko uvažuje nad odopretím fondov EÚ problémovým štátom

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 16:40 • 2 min
Nemecko uvažuje nad odopretím fondov EÚ problémovým štátom

BRUSEL – Nemecko hľadá cestu, ako odoprieť financie z európskych štrukturálnych fondov štátom, ktoré nedodržiavajú zásady právneho štátu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prípravného dokumentu nemeckej vlády týkajúceho sa budúcich rozpočtových pravidiel v EÚ.

 

V nemeckom vládnom dokumente sa píše, že Berlín zisťuje, "či je možné prijímanie kohéznych fondov EÚ podmieniť dodržiavaním základných princípov právneho štátu". Právomoc odňať prístup k štrukturálnym fondom by prislúchala Európskej komisii (EK).

 

Zasiahnuť by to mohlo Poľsko, ktorému EK vyčíta, že reformovalo poľský ústavný súd bez rešpektovania týchto zásad a odmieta uviesť do funkcie ústavných sudcov vymenovaných predošlou vládou. Varšava sa s Bruselom sporí už viac ako rok. Tamojší minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski v pondelok vyhlásil, že Poľsko nie je v konflikte s EK, ale s jediným eurokomisárom – podpredsedom EK Fransom Timmermansom.

 

Poľsko má na roky 2014-2020 k dispozícii 86 miliárd eur z únijných štrukturálnych fondov.

 

Nemecký dokument prenikol na verejnosť práve v deň, keď eurokomisár Günther Oettinger, tiež Nemec, predstavil návrh budúcoročného rozpočtu EÚ. Nemecko je navyše najväčším prispievateľom spomedzi všetkých členských štátov.

 

Návrh na možné obmedzenie prístupu k štrukturálnym fondom zaznel v období začínajúcich sa rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ. Británia je tiež výrazným prispievateľom do spoločného rozpočtu a v Únii sa momentálne intenzívne debatuje o tom, akým spôsobom preklenúť výpadok časti zdrojov po brexite.

Práve výpadku príjmov a dodatočných výdavkoch na migráciu a bezpečnosť v budúcom sedemročnom finančnom rámci Únie po roku 2020, teda už po brexite, sa tiež venuje nemecký vládny dokument.

 

Berlín "vyzýva na použitie kohéznej politiky na dodatočné povzbudenie členských štátov, aby prijímali potrebné štrukturálne reformy". Nemecko tiež v dokumente navrhuje prísnejšie a rýchlejšie trestanie štátov za nespĺňanie pravidiel o rozpočtovom deficite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies