Nemecko starne, potrebuje kvalifikovaných prisťahovalcov

NETKY.SK • 4 Február 2013, 12:33 • 2 min
Nemecko starne, potrebuje kvalifikovaných prisťahovalcov

Nemecko starne, potrebuje kvalifikovaných prisťahovalcov - Politika Nemecko bude v nasledujúcich rokoch potrebovať výrazne zvýšiť prílev kvalifikovaných prisťahovalcov, a to z Európskej únie aj z krajín, ktoré nie sú jej členmi, aby nahradilo ich úbytok v

slovakia

left justify in out

img

Nemecko bude v nasledujúcich rokoch potrebovať výrazne zvýšiť prílev kvalifikovaných prisťahovalcov, a to z Európskej únie aj z krajín, ktoré nie sú jej členmi, aby nahradilo ich úbytok v dôsledku starnutia populácie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na analýzu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Nemecká politika voči kvalifikovaným imigrantom je pritom jedna z najotvorenejších v rámci 34 priemyselne vyspelých ekonomík OECD. Podľa organizácie so sídlom v Paríži Berlín musí ešte viac liberalizovať nábor kvalifikovaných síl v zahraničí, aby nahradil očakávaný úbytok 5,4 milióna zamestnancov, ako sú napríklad zdravotné sestry, po odchode do dôchodku do roku 2025. Demografická krivka naznačuje, že krajina nemá dostatok vlastných "zdrojov".

Z údajov OECD vyplýva, že ročne sa do Nemecka prisťahuje za prácou 25.000 ľudí z EÚ a krajín, ktoré sú členmi Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA), kam patria Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko. To je ale príliš malé číslo, predstavuje len 0,2 % z celkovej populácie.

Každá štvrtá firma v Nemecku už pritom v roku 2010 upozornila, že má problémy s náborom mladých ľudí, ktorí by nahradili odchádzajúcich dôchodcov. V auguste 2012 bolo v Nemecku neobsadených 100.000 pracovných miest pre nedostatok kvalifikovaných síl.

Vláda pritom vlani zaviedla nové opatrenia, ktoré zjednodušujú byrokraciu, aby pomohla firmám s náborom zamestnancov v zahraničí, ale podľa kritikov to nestačí.


Problém je jazyková bariéra


"Demografické trendy naznačujú, že nedostatok kvalifikovaných síl sa bude prehlbovať," varuje OECD.

Pracovné agentúry aj firmy už preto odštartovali masívne kampane zamerané na nábor odborníkov v Španielsku a Portugalsku, ktoré zápasia s dlhovou krízou a recesiou. Problémom však je jazyková bariéra, a tak hoci prílev imigrantov z týchto krajín mierne stúpol, nestačí na vyplnenie prázdnych miest.

Podľa OECD Nemecko musí urobiť viac, aby sa stalo atraktívnou krajinou pre kvalifikovaných imigrantov. Organizácia vláde v Berlíne odporučila, aby ešte viac urýchlila a zjednodušila administratívne procesy, ktoré sú najmä pre menšie firmy stále príliš komplikované a zdĺhavé.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies