Nemecko sprístupnilo utečencom časť svojej ústavy v arabčine

NETKY.SK • 30 September 2015, 17:34 • 2 min
Nemecko sprístupnilo utečencom časť svojej ústavy v arabčine

BERLÍN - Nemecko sprístupnilo prvých 20 článkov svojej ústavy v arabčine so zámerom pomôcť utečencom lepšie sa integrovať.

slovakia

left justify in out

Ide o články, ktoré sa zaoberajú základným právom na slobodu prejavu, informovala dnes agentúra Reuters.


Krajina momentálne čelí prílevu migrantov, ktorých má podľa predpokladov do konca roka prísť približne 800.000, a to ekonomických migrantov i žiadateľov o azyl utekajúcich pred vojnou z Blízkeho východu a Afriky.


Odhliadnuc od nákladov a praktických aspektov spojených so starostlivosťou o takýto vysoký počet ľudí, predstavujúci takmer jedno percento obyvateľstva, sa mnoho Nemcov obáva, ako sa utečenci integrujú do spoločnosti.


Vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorý je predsedom koaličných sociálnych demokratov (SPD), pre denník Bild uviedol, že utečenci sú v Nemecku vítaní, avšak musia vyvinúť úsilie o prispôsobenie sa tamojším podmienkam.


"Ľudia, ktorí sem prídu, sa musia naučiť nielen nemecký jazyk, ale si tiež osvojiť pravidlá spolunažívania. Som presvedčený, že prvých 20 článkov našej ústavy tvaruje našu kultúru," povedal Gabriel pre denník Bild.


Nemecká vláda nechala vytlačiť 10.000 kusov tohto textu, ktorý bude rozdávaný utečencom v registračných strediskách.


Základný zákon prijalo Nemecko v roku 1949. Dokument stanovuje zásady, ktoré tvoria základ právneho systému štátu, ako aj rozdelenie moci medzi ústrednou vládou a 16 nemeckými spolkovými krajinami.


"Nikoho nenútime, aby po príchode do Nemecka zmenil svoje vierovyznanie či súkromný život. Pre našu kultúru je však dôležité, aby sa pravidlá našej demokratickej spoločnosti vzťahovali na každého," dodal Gabriel.


Utečenci musia akceptovať pravidlá ako odluka cirkvi od štátu, rovnaké práva pre mužov a ženy, právo na sexuálnu orientáciu a slobodu prejavu, zdôraznil vicekancelár, pričom zdôraznil, že Berlín netoleruje ani antisemitizmus.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies